Lokalna samouprava

PRAVE LETEĆI ĆILIM – Pirotski školarci u okviru Festivala ćilima izrađuju leteći ćilim

Pod budnim okom akademskog umetnika, zaposlenog u Galeriji “Čedomir Krstić”, Vladimira Dončeva, grupa od devetoro pirotskih školaraca radi na izradi “letećeg ćilima”, koji će biti dugačak preko osam metara i biće izložen čim bude završen.

Kako je za PV kazao Dončev, reč je o likovnoj radionici pod nazivom “Na letećem ćilimu”.

-Polaznici su uglavnom srednjoškolci ili svršeni osnovci. Vrlo su inteligentni i odgovorni, što je i neophodno za ovakav vid rada. Radimo ćiliim koji će biti na kraju dug 8.5 metara i biće postavljen u drugoj sali Galerije, gde se i održava radionica. Radionica se sastoji iz više faza, najpre se pravi kompozicija od ornamenata koji su specijalno pripremani za ovu radionicu, od kartona, sečeni u obliku šara pirotskog ćilima. Deca su radila ozbiljnu kompoziciju što se i može videti. Nakon toga sledi osmišljavanje boja, igra sa bojama. Nećemo ove godine ići previše na tradicionalne boje koje ima sam pirotski ćilim, više ćemo otići u neku gradaciju, sa četiri pet boja, igra kroz tonove tih boja. Posle toga uradićemo vezu, spojićemo formate u jedan format i postavljanje u prostor. Ideja je da na kraju svi zajedno “poletimo” sa zahvalnicama na tom našem zajedničkom ćilimu-kaže Dončev.

Ivona Todorović uskoro kreće u prvu godinu Gimnazije u Pirotu. Kaže da joj je motivacija bila želja za očuvanjem tradicije našeg kraja.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker