Ostale vesti

Poziv malim i velikim maturantima

Nacionalna služba za zapošljavanje poziva učenike završnih razreda osnovnih i srednjih škola da dođu u najbližu Filijalu NSZ i informišu se o obrazovnim profilima srednjih stručnih škola i fakulteta, kao i o potrebama tržišta rada, kako bi lakše i kvalitetnije doneli svoju prvu profesionalnu odluku o izboru budućeg zanimanja.

filijala NSZOd naših savetnika za planiranje karijere mali i veliki maturanti dobiće sve informacije i stručnu pomoć u pravljenju plana razvoja svoje karijere, u skladu sa perspektivama zapošljavanja i individualnim znanjima, veštinama, sposobnostima i interesovanjima. Profesionalno savetovanje u vezi sa planiranjem karijere obavlja se u NSZ individualno, na osnovu ličnog zahteva i zakazanog termina.

U Filijalama NSZ budućim srednjoškolcima na raspolaganju su štampana i interaktivna verzija „Vodiča za osnovce“. Upitnici u ovom Vodiču pomoći će učenicima da razmisle o sebi, svojim sposobnostima i interesovanjima za pojedine grupe zanimanja. Tu su i osnovni pojmovi o svetu rada i obrazovanja, informacije o vrstama škola, mogućim greškama, kratki opisi brojnih zanimanja i saveti za pravilno planiranje karijere, a učenici se mogu upoznati i sa starim zanatima i nekim zanimanjima budućnosti.

Igrica „Karijerno putovanje“ namenjena je učenicima viših razreda osnovne škole kako bi se na na vreme upoznali sa dostupnim zanimanjima i srednjim školama. Na zabavan način mladi upoznaju svoja interesovanja i razmatraju različite karijerne mogućnosti. Igra pruža opis dominantnih interesovanja i kratke opise obrazovnih profila srednjeg stručnog obrazovanja koji odgovaraju tim interesovanjima. I ova igrica je takođe dostupna na sajtu NSZ.

Informator „Šta da učim, šta da radim“ sadrži aktuelne i ažurirane informacije o obrazovnim profilima, srednjim školama, nastavnim planovima, kao i kratke opise zanimanja. Namenjen je učenicima osmog razreda koji u procesu planiranja karijere prave izbor u vezi sa srednjim stručnim i opštim obrazovanjem, kao i stručnjacima, roditeljima i svima koji deci pružaju podršku u procesu celoživotnog karijernog razvoja.

Vodič, igrica i informator dostupni su na sajtu NSZ: www.nsz.gov.rs ili preko linka: www.vodiczaosnovce.nsz.gov.rs.

Pres NSZ

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker