Gradska hronika

Požar manjih razmera na potezu izmedju Temske i  Kumanova

Još jedan požar, na sreću manjih razmera, izbio je juče na potezu izmedju Temske i  Kumanova. Požar nije prijavljen nadležnoj vatrogasnoj jedinici, pretpostavlja se da su ga meštani sami ugasili. Uprkos stalnim apelima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije da građani ne pale travu i nisko rastinje, paljenje srnjike i niskog rastinja je gotovo svakodnevna pojava,  naročito tokom letnjeg perioda. Paljenje niskog rastinja na otvorenim područjima nosi opasnost širenja požara koji može da ugrozi živote građana i nanese veliku materijalnu štetu, uništava se životinjski svet a nepovoljno deluje i na poljoprivredno zemljište.

Uklanjanje strnjike paljenjem je zakonom zabranjeno i kvalifikuje se kao krivično delo, a za počinioce su predviđene visoke novčane kazne. Paljenjem strnjike nanosi se šteta u poljoprivredi, jer se visokim temperaturama požara uništavaju korisni mikroorganizmi u gornjim slojevima zemljišta i smanjuje njegova plodnost, a takođe se smanjuje sadržaj humusa u zemljištu i uništava celokupan azot koji je potrebno naknadno nadomestiti đubrenjem. Zagrevanjem zemljišta pri paljenju slame izgori, zavisno o sadržaju humusa u zemljištu i do 3 tone humusa po hektaru, a za stvaranje 1 cm humusa potrebno je 100 godina, dok se paljenjem nepovratno izgubi, odnosno vraća u atmosferu, oko 6 kg azota po toni slame.

Spaljivanjem strnjike ne smanjuje se samo kvalitet zemljišta, već se požar neretko proširi na okolinu uništavajući čitave ekosisteme, ugrožavajući lovnu divljač, divlje biljne i životinjske vrste, devastirajući zaštićena područja.

Prošlog meseca je na potezu između sela Držina i Prisjan  požarom bila zahvaćena površina od oko 200 hektara. Požar je ugašen nadljudskim naporima vatrogasaca i grupe od osmoro pripadnika Dobrovoljnog vatrogasnog društva i meštana Držine.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker