Lokalna samouprava

Povrtarstvo u Pirotu u postepenom razvoju – Plasteničarska proizvodnja sve zastupljenija

Povrtarska proizvodnja u Pirotu oduvek je bila zastupljena, uglavnom za sopstvene potrebe, dok je “višak” retko zvršavao na tržištu. Danas je situacija drugačija, ne može se reči potpuno obrnuta, ali sve veći broj poljoprivrednika svoju povrtarsku proizvodnju namenjuje tržištu. Ono što je, takođe, primetno iz godine u godinu postepeno se uvećava plasteničarska proizvodnja, tako da pojedine povrtarije vrlo rano stignu na pijacu, što ranije nije bio slučaj. Posao se isplati, a uz to poljoprivrednicima su na raspolaganju i subvencije grada Pirota, što značajno pospešuje ovaj vid poljoprivrede.

Vlasnik registrovanog poljoprivrednog gazdinstava iz sela Krupac kod Pirota, Radiša Stefanović, nekada bankarski službenik, na tri hektara uzgaja više vrsta povrtarskih kultura. Kaže da su ulaganja velika, na godišnjem nivou nešto manje od milion dinara, ali da se uz dobro planiranje i rad isplati, inače ne bi se time bavio. Zadovoljan je plasmanom svojih proizvoda i smatra da ovaj, za sada, porodični posao ima perspektivu i svoju održivost, s obzirom da su mu i sinovi poljoprivredni inženjeri koji mu pomažu i pružaju podršku u radu.

Stefanović je pre nekoliko godina počeo sa jednim plastenikom, danas ima sedam. Do svog imanja doveo je električnu energiju, vodu, plastenike opremio najneophodnijom opremom, kao što su kap po kap, orošavanje i slično. Koristi subvencije grada Pirota, a oko izgradnje plastenika najviše se oslanjao na svoj trud i upornost.

Ova zima bila je sa manje sunčanih dana nego prethodna pa zelena salata, spanać i rotkvice nisu u najboljoj kondiciji, jer u plastenicima nije bila zadovoljavajuća temperatura, ali Stefanović očekuje da će se stanje popraviti i da će povrće uskoro biti spremno za plasman. Svoje proizvode prodaje na pijacama u Pirotu i Dimitrovgradu. Trenutno je u toku priprema rasada. Stefanović planira da ove godine zasadi oko dve i po hiljade korena paradajza i oko osam hiljada paprike, uz ostale povrtarske kulture.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker