Dimitrovgrad

“Povratak lešinara na Staru planinu” – Radionica u Dimitrovgradu u cilju planiranja daljih aktivnosti

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije će u saradnji sa Turističkom organizacijom Caribrod organizuje radionicu “Povratak lešinara na Staru planinu”, gde će biti  predstavljene  sve opasnosti koje prate ove vrste širom Balkana i Evrope, benefiti koje njihovo prisustvo donosi ali i izazove sa kojima se susrećemo kada je nelegalno stradanje životinja u pitanju. Cilj radionice je  da se  zajedničkim snagama dođe do  rešenja  kao i planiranje daljih aktivnosti. Poziv za prisustvo radionici biće upućen svim relevantnim predstavnicima državnih institucija, predstavnicima udruženja za zaštitu životinja i prirode, lovačkim udruženjima,  Sportskom centru “Park”. Radionica će biti održana 29.11.2023. sa početkom u 12:00 časova, u konresnoj sali sportskog centra “Park”.

U nedavno objavljenoj „Crvenoj knjizi ptica Srbije“ predstavljene su najugroženije vrste ptica. Podaci su prikupljeni za ukupno 352 pouzdano zabeležene vrste, od kojih je bilo moguće analizirati 255 vrsta ptica. Rezultati su alarmantni jer se čak 123 vrsta suočava sa rizikom od iščezavanja, a među činiocima koji ih ugrožavaju izdvaja se lov, krivolov i sakupljanje jedinki (ugrožava 40 vrsta) i zagađenja koja potiču iz poljoprivrede, među kojima i trovanje pesticidima (ugrožava 44 vrste). Veštačka hranilišta širom Balkana, kao i projekti reintrodukcije u susednoj Bugarskoj, zaslužni su za povećanje populacije beloglavih supova i crnih strvinara.

Beloglavi sup u Srbiji, nekada široko rasprostranjena vrsta, danas zauzima samo mali deo svog nekadašnjeg staništa, dok Crnog strvinara nemamo na gnežđenju već duže od 50 godina, isti je slučaj sa belom kanjom i bradanom. Najbitniji korak u očuvanju ovih vrsta je osigurati im pouzdano i sigurno stanšte i neometan pristup hrani, u vidu vštačkog hranilišta na Staroj planini., poručuju iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker