Zdravlje

Povodom Svetskog dana borbe protiv dijabetesa, Centar za prevenciju Doma zdravlja Pirot organizuje niz tribina i preventivnih akcija

Svetski dan borbe protiv dijabetesa predstavlja najveću svetsku kampanju posvećenu podizanju svesti o dijabetesu (pokrenuta je 1991. godine). Tema Svetskog dana borbe protiv dijabetesa je „Dostupnost terapije za dijabetes“. Nakon 100 godina od otkrića insulina, milioni ljudi sa dijabetesom širom sveta i dalje nemaju pristup odgovarajućoj terapiji.

U Srbiji od dijabetesa boluje približno 770.000 osoba ili 12,0% odraslog stanovništva. Pritom, prema procenama domaćih eksperata i na osnovu rezultata međunarodnih studija, od ukupno broja obolelih sa tipom 2 dijabetesa, 43% (330.000) osoba nema postavljenu dijagnozu i ne zna za svoju bolest. Broj osoba sa tipom 2 dijabetesa je mnogostruko veći (95%) u odnosu na osobe sa tipom 1 dijabetesa. Prema podacima Srbija je u 2019. pripadala grupi evropskih zemalja sa visokim stopama umiranja od ove bolesti.

Centar za prevenciju Doma zdravlja Pirot organizuje, u ponedeljak , 13.11.2023.god. od 12h do 16h, u Mesnoj zajednici Barje Čiflik,  tribinu o temi “Značaj prevencije i ranog otkrivanja šećerne bolesti” sa određivanjem glikemije, desetogodišnjeg rizika za dijabet i merenjem krvnog pritiska.
U utorak, 14.11.2023. god. od 13h do 15h, na trgu, ispred Doma kulture ili u holu Doma kulture u slučaju  kiše,  biće organizovana akcija određivnja glikemije, merenja krvnog pritiska , određivanje desetogodišnjeg rizika za obolevanja od šećerne bolesti, davanjem  saveta i podelom edukativnog materijala o prevenciji dijabetesa.
U sredu, 15.11.2023. god. od 9h do 12h, u Mesnoj zajednici Tigrovo naselje,  biće održana tribina o temi “Značaj prevencije i ranog otkrivanja šećerne bolesti” sa određivanjem glikemije, desetogodišnjeg rizika za dijabet i merenjem krvnog pritiska.
U petak, 17.11.2023. od 12h do 16h u  prostorijama Mesne zajednice Gnjilan, tribina o temi “Značaj prevencije i ranog otkrivanja šećerne bolesti” sa određivanjem glikemije, desetogodišnjeg rizika za dijabet i merenjem krvnog pritiska.

Povodom Svetskog dana borbe protiv dijabetesa organizovane su izložbe na trgu  i u holu Ambulante Pazar.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker