Foto vest

Povodom Međunarodnog dana planina nagrade najboljima u Planinarskom savezu Srbije. Pirotskim planinarima priznanje za najbolju akciju – uspon na Visoke Tatre

Beograd, 7. decembra – Planinarski savez Srbije obeležiće Međunarodni dan planina godišnjom dodelom nagrada za rezultate ostvarene u tekućoj godini. Za najbolju akciju proglašene su „Visoke Tatre“ koju su organizovali planinari ”Vidliča”. Piroćanci, njih 35, vođeni Ivanom Mladenovićem su, za tri dana, prešli 53 kilometra i pri tome u usponu savladali 3.573 metra i isto toliko u spustu.

Svečana dodela priznanja najuspešnijima biće održana 10. decembra 2022. godine u 13 časova, u Sportskom centru „Šumice” u Beogradu.

Apsolutni pobednici takmičenja „Izazovi planinara“ su planinari „Ozrena“ iz Sokobanje, pošto su se za 10 meseci 2022. godine jedini popeli na sva 74 zadata planinska vrha u Srbiji.

Najmasovniji na republičkim akcijama bili su planinari beogradske „Pobede“, čačanskog „Kablara“ i paraćinskog „Javorka“.

“Vikend iza nas”, manifestacija na kojoj su planinski vodiči i klubovi tokom godine, jednom sedmično, neposredno posle sprovedenih akcija slali fotografije i statistike, proglasila je najbolje među najboljima.

Najbolji planinski vodič je Dejan Tomić iz užičkog ”Rujna”. Tokom protekle godine, Tomić je vodio ukupno 554 planinara i sa njima je prešao 521 kilometar, a pri usponima savladao 35 kilometara visinske razlike. Takođe, „Rujno“ je proglašeno i za najbolje planinarsko društvo sa pređenih 858 kilometara i ispenjanih 49 kilometara u visinu.

Za najbolju akciju proglašene su „Visoke Tatre“ koju su organizovali planinari ”Vidliča”. Piroćanci, njih 35, vođeni Ivanom Mladenovićem su, za tri dana, prešli 53 kilometra i pri tome u usponu savladali 3.573 metra i isto toliko u spustu.

Priznanje za poseban doprinos u razvoju rada sa mladima, pripalo je Lazarevčanima, Osnovnoj školi „Dule Karaklajić“ i Planinarskom društvu „Vis.“

Plaketu za doprinos razvoju planinarske infrastrukture zaslužili su klubovi “Povlen“, „Magleš“ i „Pobeda“ za markiranje staza u valjevskom regionu u ukupnoj dužini od 278 kilometara.

Šampioni u sportskom penjanju na prirodnoj steni su Luka Perunović iz Planinarskog kluba „Zemun“ i Nora Bognar iz subotičkog „Spartaka“

Posebno priznanje za obaranje rekorda na bolderu osvojila je srpska reprezentativka u sportskom penjanju Nišlijka Staša Gejo, višestruka osvajačica najsjajnijih odličja na svetskim i evropskim prvenstvima.

Planinarskim trekingom u ekipnoj katergoriji dominirale su takmičarke niškog „Mosora“ i trekingaši „Železničara“ iz Inđije, a juniori „Spartaka“ bili su nenadmašni. U pojedinačnoj konkurenciji bili su to, među damama Sanja Jovanović iz „Vukana“ i među muškarcima Aleksandar Jovanović iz „Balkana“. Među juniorima zasijali su Tara Manić iz „Jastrebca“ i Viktor Prčić iz „Spartaka“.

U planininskom trčanju ekipno i pojedinačno neprikosnoveni su bili trkači niškog „Mosora“, posebno šampioni Ljiljana Krasić i Nenad Živković.

Šampioni Lige Srbije u planinarskoj orijentaciji, u apsolutnoj kategoriji, su orijentirci ”Čelika” iz Smedereva. Među najmlađima tron su zauzele pionirke „Pobede“ i pioniri „Spartaka“

Nagradu za najbolju planinarsku fotografiju po ocenama posetilaca Fejsbuk stranice Planinarskog saveza Srbije je, za fotografiju Stare planine, osvojio Ivica Mladenović iz kluba „Zmaj sa Radana“.

Komisija za informisanje PSS

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker