Lokalna samouprava

Povodom dana Intereg teritorijalne saradnje u Adrenalin parku održan “Festival veština”

Povodom dana Intereg teritorijalne saradnje na platou ispred Sportskog centra Pirot  u Adrenalin parku, održan je “Festival veština”. Grad Pirot, kao primer dobre prakse u realiziji prekograničnih projekata, odabran je da bude domaćin ovog događaja koji je  namenjen mladima i deci kako bi se promovisale vrednosti  EU, ali i značaj naše kulture  i tradicije.  Intereg dan teritorijalne saradnje se svake godine organizuje u razzličitim gradovima širom EU još od 2012. godine.

Tema ovogodišnjeg dana teritorajalne saradnje su veštine pa su deca mogla sama da prave grnčarske proizvode, tkaju pirotski ćilim ili prave robote i vetrenjače.

Gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić,  istakao je da  Pirot ima nekoliko projekata sa kojima može da se ponosi, jedan od njih je Adrenalin park, gde je festival organizovan.   On je podsetio da iz projekata prekogranične saradnje,  pored Adrenalin parka, koji je dopuna Zatvorenog bazena koji je sagrađen sredstvima iz budžeta grada, Iz ovih projekata Pirot dobio  sredstva za rekonstrukciju tvrđave, renoviranje sale u Domu kulture, renoviranje karaule u selu Dojkinci, za renoviranje omladisnkog stadiona i kupovinu klizališta.

Savetnik u Ministarstvu za evropske inegracije, Tibor Pinter  se u  ime Ministarstva zahvalio  gradonačelniku Pirota za sve aktinosti i postignute rezultate u programima prekogranične saradnje. On je rekao da su ovakvi programi podršaka evroitegracijama. “Pirot se pokazao ne samo kao grad gde se pišu i uspešno sprovode projekti već je Pirot i mesto gde su ljudi zainteresovani da zajedno rade na poboljšanju svoje zajednice. Jako je značajno da shvatimo da od nas samih zavisi u kakvoj sredini živimo I da se sami svakodnevno borimo za bolje uslove za nas i za našu decu” – istakao je Pinter.  

Minstarstvo za Evrointegracije Republike Srbije aktivno učestvuje u sprovođenju programa prekogranične i transnacionalne saradnje. Od 2004. godine do danas kroz tri greneracije programa prekogranične saradnje između Bugarske i Srbije za oko 70 miliona evra realizovano je  ili se sprovodi više od 300 projekata.

“To je veliki broj  projekata u raznim sektorima poput obrazovanja, kulture, preduzetništva, podizanja administrativnih kapaciteta, turizma, zaštite životne sredine a sve zajedno sa partnerima. Sada je počeo da se sprovodi i četvrti po redu program prekogranične saradnje a jedan od ciljeva je i zadržavanje kapaciteta na lokalnom I regionalnom nivou kao i identifikovanje lokalnih i regionalnih razvojnih potreba i prioriteta. To  je upravo  tema ovog festivala, veštine  i inspirisanje javnosti da razmišlja o svojim veštinama” rekao je savetnik  u Ministarstvu za evropske inegracije, Tibor Pinter.

Milen Obretenov, predstavnik  Ministarstva za regionalni razvoj i javne radove Republike Bugarske, rekao je da se svake godine na kraju leta održava ovaj festival gde  se može videti realizacija uspešnih projekata. “Imamo saradnju i prijateljstvo još od 2004. godine a sada je ovde tim koji je radio zajedno kroz  tri programska perioda, to je za mene velika radost” –rekao je Obretenov i izrazio zadovoljstvo što je došao u, kako kaže, prelep grad. “ Na putu do posla svakodnevno prolazim Pirotskom ulicom u Sofiji, nikada do sada nisam bio u ovom lepom gradu i sada sam stigao do krajnje tačke te ulice a to je grad Pirot”.  On je rekao da se raduje što su deca i maldi bili zainteresovani da pokažu svoje veštine  i zahvalio svima koji su se priključili inicijativi.

Generalni konzul Konzlata u Nišu, Dimitar Canev, istako je da se uvek raduje kada prisustvuje inicijativama koje doprinose saradnji u transgraničnoj oblasti između Bugarske i Srbije. On je rekao da je u svakom gradu koji je posetio u južnoj Srbiji viđao objekte koji su izgrađeni po ovim programima koji značajno doprinose kvalitetu života.

Za najmlađe Piroćance  “Festival veština”  je bio prilika da  kreativno provedu dan a za organizatore festivala, predstavnike lokalne samouprave i goste iz Bugarske da razmene ideje o novim budućim projektima.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker