Lokalna samouprava

Povodom Dana grada Pirota uručena javna priznanja “28. decembar”

Dan grada Pirota, 28. decembar, dan kada je Pirot oslobođen od Turaka 1877. godine i postao deo Kneževine Srbije, i ove godine obeležen je skromno, bez velikog slavlja. Zbog epidemiološke situacije izostala je i ovog puta Svečana akademija, koja se obično održavala u večernjim satima, uz bogat kulturno umetnički program kada su i dodeljivana javna priznanja i nagrade zaslužnim pojedincima. Na današnjoj Svečanoj sednici odbornicima se najpre obratio gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić.

Vasić je čestitao građanima Pirota Dan grada i predstojeće praznike poželevši da naredne godine ne bude epidemije i da se o njoj više ne govori. Takođe, čestitao je dobitnicima decembarskih priznanja i istakao koliko se grad Pirot poslednjih godina promenio nabolje, samo na primeru keja, od petlje “Zapad” pa uzvodno do železničkog mosta.

“Nismo imali petlju Pirot “Zapad”, a sada imamo, nismo imali autoput, alternativni put, nije postojala u to vreme ovako razvijena Industrijska zona kao što je sada. Imamo Slobodnu zonu Pirot koja je proglašena za najbolju u Evropi, izvršena je delimična privatizacija Tigra, pa imamo multinacionalnu kompaniju Mišelin, Dragoš je propao nažalost, ali Tigar Tajers će tu sagraditi novu fabriku za proizvodnju premijum brenda, Polet je propao, ali je tu sada Tigar a.d sa hiljadu i nešto radnika, privatizovan je Prvi maj gde je italijanski investitor prisutan. Dakle, sve to pre desetak- petnaest godina nije postojalo” – rekao je Vasić.

On je naveo još nekoliko kapitalnih investicija koje su realizovane u našem gradu samo u delu grada pored Nišave i značajno promenile kvalitet života u Pirotu. Tu je Šoping centar, kompleks stambenih zgrada Zapadni kej sa velikom trgovinom Lidl, renoviran je most Gazela kao i Golemi most, sagrađen je nov Ljubavni most i most na Drugom ringu, rekonstruisana je i dograđena Tehnička škola, izgrađena je Hala “Kej”, Zatvoreni bazen i počela gradnja otvorenog plivačkog kompleksa i slično, rekao je Vasić.

Predsednik Komisije za dodelu javnih priznanja i nagrada grada Pirota, dr Radovan Ilić, čestitao je odbornicima i građanima današnji dan i predstojeće novogodišnje i božićne praznike rekavši, pored ostalog, da se Pirot drži tradicije, da zna svoju istoriju i da svi pozitvni rezultati, koji se ostvaruju svakodnevno, upravo su rezultat svih pojedinaca, ustanova i institucija kojih u Pirotu ima i te kako. Ilić je podsetio da su prošle godine slavodobitnici bili samo zdravstveni radnici, što je bilo i primereno prvoj godini borbe protiv kovida, a ove godine Priznanje “28. decembar” za oblast kulture dodeljeno je direktoru Narodnog pozorišta Pirot, Gradimiru Filipoviću, za oblast informisanja Priznanje “28. decembar” dobio je novinar i publicista, Boban Mitić, a Zahvalnicu “28. decembar” dobio je privrednik, Branimir Živković, vlasnik “Kengura”.

Zabeležili smo i izjave slavodobitnika koji kažu da su izuzetno zadovoljni ukazanim počastima, ali da zasluge za tako nešto ne pripadaju samo njima, već i njihovim saradnicima i kolegama.

Svečanu sednicu Skupštine grada i dodelu priznanja “28. decembar” prigodnim programom uveličali su učenici i nastavnici Muzičke škole “Dr Dragutin Gostuški” u Pirotu.

 

 

 

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker