Lokalna samouprava

Povodom Dana grada Pirota odata počast palim borcima za oslobođenje od Turaka

Na današnji dan, 28. decembra 1877. godine, Pirot je oslobođen od Turaka. Ovaj datum Pirot obeležava kao Dan grada. Tim povodom, prema tradiciji, u znak sećanja na pale borce za oslobođenje danas su predstavnici lokalne samouprave, načelnica Pirotskog okruga, Dragana Tončić, predstavnici boračkih organizacija i pojedinih političkih stranaka položili cveće na spomenik borcima na Trgu Republike u Tijabari. 

Član Gradskog veća, Sreten Savov, pozdravio je prisutne i u ime grada čestitao svim građanima Pirota današnji dan. On je istakao da Dan grada Pirota, kao i drugi datumi koji su važni za oslobođenje Pirota su svojevstan dokaz da Srbija i ovaj deo nje nikada ne mogu da budu porobljeni.

“Važno je znati da je 1877. godine u Nišu organizovan zaverenički komitet za oslobođenje grada Pirota. U tome su učestvovali znameniti ljudi iz Pirota i pirotskih sela koji su učestvovali u Prvom srpsko – turskom ratu 1876 godine pod komandom gospodina Horvatovića. Tokom Drugog srpsko-turskog rada 1877. došlo je do velike organizacije srpske vojkse. Šumadijski korpus, Moravski korpus i Timočka divizija učestvovali su u direktnom oslobađanju Pirota od Turaka. U tim borbama, pored Piroćanaca, učestvovali su i oficiri koji su kasnije postali vojvode srpske vojske, Stepa Stepanović i  Radomir Putnik. Živote su dali mnogi borci, a jedan od najistaknutijih je kapetan Karanović. Iz svega ovoga jasna je poruka- Pirot mora biti slobodan, Srbija mora biti slobodna”- rekao je Savov.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker