Kultura

Povodom 130 godina horskog pevanja biće promovisana monografija

Povodom 130 godina od osnivanja prvog pirotskog pevačkog društva Momčilo, Udruženje za negovanje muzičke umetnosti Sv. Jovan Zlatousti organizuje promociju knjige HORSKO PEVANjE U PIROTU 1888-2018 čiji je autor istoričar Davor Lazarević.

Na blizu dvesta strana knjiga nudi iscrpan istorijski pregled razvoja horskog pevanja od Pevačkog društva Momčilo, preko Pevačkog društva Uspenije Presvete Bogodorice, Pevačkog društva Abrašević, Muslimanskog pevačkog društva pa sve do modernih horova kakvi su Hor Doma kulture i Hor Sveti Jovan Zlatousti. Zanimljiva priča o horskom pevanju nudi zapravo čitaocu mogućnost da se upozna sa istorijom kulturnih tokova u Pirotu kao i sa fenomenima karakterističnim za različite društveno-političke epohe. Knjiga sadrži i biografije svih istaknutih dirigenata kao i autentične fotografije i dokumente koji svedoče o radu pirotskih horova.

Na promociji će pored Davora Lazarevića govoriti i Mila Panajotović, kao jedna od recenzenata, a moderator većeri biće novinar Denis Ranđelović. Promocija će biti održana u četvrtak, 29. novembra 2018. godine u Svečanoj sali Gimnazije sa početkom u 19 sati.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker