Ostale vesti

Povezivanje i saradnja OCD u cilju zaštite dece, preventivnog delovanje i bezbednosti

U okviru programa studijske posete pod pokroviteljstvom Ekumenske inicijatzive žena iz Omiša, Republika Hrvatska, članice Udruženja žena “Lav” iz Pirota posetile su Centar za nestalu i zlostavljenu decu u Osjeku.  Svrha posete bila je razmena iskustava i informacija i uspostavljanje saradnje u cilju preventivnog delovanja u oblasti zaštite prava dece i mladih.

Centar za nestalu i zlostavljenu decu Osijek je vodeća organizacija koja deluje već petnaest godina u oblasti zaštite dece od zlostavljanja i seksualnog iskorišćavanja putem interneta. Stručnjaci Centra svakodnevno brinu o deci koja se nalaze u nepovoljnim životnim uslovima, deci sa problemom u ponašanju i deci čija su prava ugrožena na bilo koji način, kako bi podigli kvalitet njihovog života. U saradnji sa zajednicom, stručnjacima i nadležnim institucijama, ključna aktivnost Centra za nestalu i zlostavljenu decu je prevencija nestanka dece I podrška porodicama u kriznim situacijama.

Zaključak sa zajedničkog sastanka je da su izazovi, sa kojima se suočavaju porodice, institucije i društvena zajednica kada je u pitanju zaštita dece i potencijalne opasnosti, isti u svim državama u okruženju, ali se razlikuju zakonske regulative i mogućnost delovanja civilnog sektora.

Udruženje žena “Lav” ima uspostavljenu saradnju sa Centrom za nestalu i zlostavljenu decu iz Novog Sada. Tokom protekle školske godine Igor Jurić, osnivač Fondacije “Tijana Jurić”, održao je predavanja u svim pirotskim osnovnim i srednjim školama o bezbednosti dece i mladih na internetu

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker