Lokalna samouprava

Poverenik Marinović najavio usvajanje prve Strategije zaštite podataka o ličnosti

„Praćenje i sprovođenje novog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti“ tema je panel diskusije koja je održana u sali Skupštine grada Pirota.  Ovo je treća panel diskusija koja se održava van Beograda, od odabranih 15 jedinica lokalne samouprave, u cilju podizanja svesti šire javnosti  i informisanja građana o primeni novog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti i sagledavanju mogućnosti za njegovu bolju primenu. Podršku organizaciji panel diskusije pruža projekat „Jačanje vladavine prava u Republici Srbiji“(EU ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE I ZA OSNOVNA PRAVA) koji je finansiran od strane EU i nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ). ZA implementaciju projektnih aktivnosti u vezi sa zastitom podataka o ličnosti zadužen je GIZ.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović istakao je da  ovo ljudsko pravo koje štiti naš ustav nažalost nije dovoljno doprlo do bilo koje svere društva. „Pre svega nije dovoljno doprlo do svih nas, građana čiji se podaci obrađuju svakodnevno na hiljadu strana, što putem društvenih mreža, što od strane nadležnih organa ali i od strane trgovaca, pružalaca ugostiteljskih usluga, preduzetnika i slično. Postoji kontinuirana potreba  da  stalno objašnjavamo i pričamo o zaštiti podataka o ličnosti svim građanima Srbije ali i svim onima koji obrađuju naše podatke i rukuju njima. Moramo građane da podučimo kako da ostvare svoja prava u odnosu na zaštitu podataka o ličnosti i kako da štite svoje podatke jer smo mi sami prva brana za zaštitu svojih podataka, dok ih mi nekome ne damo niko drugi ih ne može znati. Ako olako dajemo svoje podatke  onda možemo da budemo u problemu“ – poručio je poverenik Marinović.

Posebno osetljive kategorije su deca i stariji koji zbog neznanja ili zato što ne očekuju posledice olako daju svoje podatke, što može dovesti do tragičnih slučajeva. Poverenik  je podsetio na slučajeve  samoubistava dece zbog sadržaja koji su se našli na internetu upravo iz ovih razloga.

On kaže daje zato neophodna  edukacija građana a sa druge strane i edukacija onih koji obrađuju naše podatke. Lokalna udruženja koja se bave zaštitom prava građana i lokalna sredstva informisanja, poverenik vidi kao saveznike u ovom poslu.

„Privatnost nam je ugroženija nego ikada sa ubrzanim razvojem digitalizacije, sa korišćenjem i razvojem veštačke inteligencije svakodnevno nastaju veliki rizici po naša ljudska prava, u ovom slučaju po pravo privatnosti odnosno podataka o ličnosti.

Poverenici nisu tu da spreče razvoj tehnologija, razvoj društva i civilizacije ali jesu da usmere, da pokušamo da učinimo da napredujemo da budemo i dalje tehnološki lider i lider u digitalizaciji u regionu ali da podaci naših građana ostanu zaštićeni u maksimalnoj meri i da se obrađuju samo oni podaci koji su neophodni da bi se ostvarila svrha“ – istakao je poverenik za zaštitu podataka o ličnosti.

Poverenik je najavio usvajanje prve  Strategije  zaštite podataka o ličnosti u republici Srbiji za period od 2023. do 2030. godine. On je podsetio na strategiju koj je napravljena 2010. godine, koja nikada nije zaživela, nije postojao plan ni radna grupa za praćenje i sprovođenje. „Predlog strategije je završen i prošao je javnu raspravu  i čekujemo njeno usvajanje vrlo brzo“ – kazao je Marinović.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker