Korona virus

Povećava se broj zaraženih zdravstvenih radnika

Na današnji dan registrovana su ukupno 73 POZITIVNA novoobolela, laboratorijski potvrđena, lica sa područja Pirotskog okruga (Pirot 57, Dimitrovgrad 2, Bela Palanka 9 i Babušnica 5). Preminula su četri bolesnika u OB Pirot.
Danas su poslata 63 uzorka brisa na PCR testiranje u laboratoriju „Vatreno oko” u Nišu.
Na osnovu pristiglih prijava za zarazne bolesti iz KC Niš i zdravstvenih ustanova iy Pirotskog okruga, od POČETKA EPIDEMIJE na PCR i antigenskim testom do danas laboratorijski su potvrđene 2333 osobe: u Pirotu 1407, Babušnici 270 , Beloj Palanci 388, Dimitrovgradu 268. Od početka epidemije do danas registrovana su 74 umrla lica sa područja okruga. Od 28.11.2020. do 17.12.2020. preminula su 43 lica u Opštoj bolnici Pirot.
PROCENJUJE SE DA JE BROJ ZARAŽENIH SEDAM DO DESET PUTA VEĆI OD BROJA LABORATORIJSKI POTVRĐENIH. Zaražene su čitave porodice, radno aktivno stanovništvo, zdravstveni radnici, deca i stari. Svakog dana povećava se broj zaraženih zapošljenih u zdravstvu.

Sva lica potvrđena na COVID, u zavisnosti od težine kliničke slike, su u kućnoj ili bolničkoj izolaciji. Danas je naložena mera kućne izolacije za 248 lica, a ukinuta za 154 (potvrđeni i kontakti).
Juče, 16.12.2020., u COVID ambulanti Pirot obavljeno je 430 pregleda od kojih su 123 prvi i 307 kontrolnih. (28% prvih pregleda u odnosu na ukupan broj pregleda).
U Opštoj bolnici Pirot leči se 86 bolesnika (57 iz Pirota, 8 iz Dimitrovgrada, 8 iz Babušnice, 13 iz Bele Palanke). Preminula su četri bolesnika (dva iz Pirota i po 1 iz Dimitrovgrada i Babušnice).
Epidemiološka situacija u Dimitrovgradu je vanredna, ali stabilna, u Beloj Palanci, Pirotu i Babušnici procenjuje se kao VANREDNA sa daljom tendencom pogoršanja.
INTENZITET PRENOŠENJA VIRUSA U POPULACIJI JE IZUZETNO VISOK!!!
SAMO ODGOVORNIM POŠTOVANJEM SVIH MERA MOŽEMO EPIDEMIOLOŠKU SITUACIJU DRŽATI POD KONTROLOM!!!

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti
Zavod za javno zdravlje Pirot

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker