Lokalna samouprava

Povećanje obuhvata dece prioritetni cilj PU „Čika Jova Zmaj“

Ove godine  Predškolsku ustanovu „Čika Jova Zmaj“ pohađa 1.304 dece u 54 veaspitne grupe. Otvaranjem vaspitnih grupa u Prvomajskom cvetu i Akademiji tehničko – vaspitačkih strukovnih studija povećan je obuhvat u Predškolskoj ustanovi a otvaranjem privatnog vrtića i verifikacijom osnovnih škola povećan je obuhvat dece  na nivou garda.

Olivera Vukovojac, direktorka PU „Čika Jova Zmaj“, kaže da je na nivou grada sada obuhvaćeno preko 1.600 dece nekim od institucionalnih oblika vaspitanja i obrazovanja. „To je veoma visoka cifra, nadmašili smo i republički prosek obuhvata u 2023. godini. Na nivou Republike od ukupnog broja rođene dece jaslenog uzrasta obuhvat iznosi oko 25% dok je u Piotu preko 40%. Na uzrastu od 2 i po  do 6 i po godina republički prosek iznosi 74,9% a u Pirotu je 83% dece ovog uzrasta obuhvaćeno predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem“ – rekla je direktorka Predškolske ustanove.

Vukovojac kaže da je lista čekanja smanjena u velikoj meri. Na listi čekanja je ranijih godina bilo oko 200 dece među kojima je bilo i dece koja pripadaju nekoj od prioritetnih kategorija. Ta lista je sada znatno smanjena, na listi čekanja je četrdesetak dece jaslenog uzrasta i nekoliko dece starijeg uzrasta. Planira se prošitrenje i nadalje kako bi i ta deca dobila mogućnost da budu obuhvaćena predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem, rekla je direktorka PU „Čika Jova Zmaj“, Olivera Vukovojac.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker