Zdravlje

Povećan broj pacijenata sa ujedima krpelja, varijacijom pritiska, virusnim respiratornim i crevnim infekcijama

Povećan je broj pacijenata koji se ovih dana javljaju lelarima u Domu zdravlja Pirot, kaže  dr Marina Manić, načelnica Službe za zdarvstvenu zaštitu odraslog stanovništva.  Najveći broj pacijenata je sa ujedom krpelja, sa varijacijom pritiska,  virusnim respiratornim i crevnim infekcijama.  Dr Manić preporučuje  da se odeća prilagodi vremenskim prilikama u skladu sa  varijacijama  temperature, povećan unos tečnosti, lakšu ishranu i povećan unos voća i povrća.

Da bi se zaštitili od krpelja pre odlaska u prirodu građani bi trebalo da koriste sprejeve protiv ujeda krpelja da izbegavaju vlažna i zasenčena mesta gde ima najviše krpelja i da grderoba bude prilagođena sa dugim rukavima i dugačkim dnogavicama. Po porvratku iz prirode, dr Marina Manić preporučuje da se  detaljano pregleda telo i da sami ne pokušavaju da vade krpelja u kućnim uslovima, najbolje je da se odmah jave lekaru.

Zbog izuzetno visokih temperature  preporuka lekara je da  se u najtoplijem delu dana, od 11 do 18 sati, ne uzlazi iz kuće  bez preke potrebe, a ukoliko mora da se izađe da korsite naočare za sunce, da se zaštiti glava i da garderoba bude svetlijih boja, dugih rukava a izložene delove rela tretirati  kremama sa zaštitnim faktorom i  da se obavezno ponese flašica sa vodom.

Načelnica Službe za zdarvstvenu zaštitu odraslog stanovništva podseća  hronične bolesnike da redovno uzimaju terapiju i da kontrolišu pritisak.  Pacijentima sa alergijskom  astmom preporučuje se da izbegavaju odlazak u prirodu gde sve cverta zbog alergijskih reakcija  i  da redovno uzimaju svoju terapiju.  Aastmatičarima se po povratku iz pridode preporučuje obavezno tuširanje kao i da  isperu sluzokožu usta, nosa i očiju vodom i da obavezno promene garderobu, rekla je dr Marina Manić, načelnica Službe za zdarvstvenu zaštitu odraslog stanovništva Doma zdravlja Pirot

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker