Lokalna samouprava

Potresno sećanje na pogrom pirotskih Jevreja od strane fašista, pre 75 godina

Na današnji dan 1943. godine, pre tačno 75 godina bugarski okupatori po naredbi iz Berlina, u toku noći pohapsili su sve pirotske Jevreje, njih 178, celokupnu jevrejsku zajednicu u Pirotu. Njih su najpre zatvorili u zgradu Sokolane, današnje fiskulturne sale u Gimnaziji, a zatim transportovali u logor smrti – Treblinku. Povodom obeležavanja 75 godina stradanja pirotskih Jevreja, koji su vekovima živeli u harmoniji sa lokalnim stanovništvom, danas je u Pirotu boravila i porodica jednog od retkih preživelih, doktora Tuvija Tilija Josefovića, koji je, tada kao četvorogodišnji dečak,  spašen strašne sudbine zahvaljujući jednom Piroćancu. 

Josifović, koji je do 1966. godine živeo u Beogradu, a zatim se preseilo u Izrael gde i danas živi, inače neurohirurg u penziji, prisetio se tokom prijema kod gradonačelnika Vasića tog strašnog dana kada je ostao bez svojih najbližih.

Familija Tuvija Josifoviča pored spomenika pirotskim Jevrejima

-Nakon zlostavljanja i mučenja, svi Jevreji su deportovani za Treblinku gde su ubijeni u gasnim komorama. Niko se nije vratio živ. Moje ime je Tuvi Tili Josefović. Od 1966. godine živim u Izraelu, oženjem sam sa Erste, imam troje dece i šest unuka. Moja najstarija unuka je ovde danas. Moju mamu i mene zatvorili su sa svim Jevrejima u Sokolani. Ja sam imao sreću da je moja mama poznavala Srbina – Piroćanca koji je bio žandarm i on je nas spasio iz Sokolane i prebacio za Bugarsku. Nažalost, ni danas ne znam ime tog dobrog Piroćanca – ne mogu da mu se zahvalim nikako-ispričao je kroz suze doktor Josefovič. Po njegovim rečima, kompletna njegova familija je transportovana za Treblinku sa svim pirotskim Jevrejima i niko se nije vratio živ.

Tuvi Tili Josefovič

-Kada je ruska vojska oslobodila Bugarsku, mama, tata i ja vratili smo se u Pirot. Detinjstvo sam proveo u Pirotu i nikada neću zaboraviti moj grad, školu, drugove, ulice, železnički most preko Nišave, Pazar, Tijabaru, Sarlah i moju Mahala – ulicu gde smo živeli. U Pirotu smo ostali do 1951. godine nakon čega se preselili u Beograd, ali nikada neću zaboraviti moj Pirot-kazao je Josefovič.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker