KulturaSrbija

Potpisana dopuna Posebnog kolektivnog ugovora kojim je omogućena naknada plate od 100 odsto u slučaju COVID- a 19

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i  ministarka kulture i informisanja, Maja Gojković, danas je potpisala u ime Vlade dopunu Posebnog kolektivnog ugovora za ustanove kulture čiji je osnivač Republika Srbija, autonomna pokrajina i jedinice lokalne samouprave, sa predstavnicima tri sindikata u oblasti kulture.

Ovom, izuzetno važnom dopunom Posebnog kolektivnog ugovora zaposleni će imati pravo na kaknadu plate u visini od od sto odsto prosečne plate ostvarene u prethodnih 12 meseci ukoliko je uzrok sprečenosti za rad nastao zbog potvrđene zaraze virusom COVID 19, ili zbog mera izolacije, ili samoizolacije uzrokovane ovom bolešću.

Gojković je tom prilikom ukazala da je dopuna Posebnog kolektivnog ugovora, pre svega, vid sigurnosti da neće ostati bez dela mesečnih prihoda koji mnogo znače u ovakvim okolnostima, ako se razbole od ove bolesti.

Ministarka je naglasila da s obzirom na situaciju u kulturi i na sve šta kulturni radnici rade kako bi prevazišli  krizu u kojoj se nalazi Srbija i čitav svet ovo je nesumnjivo od velikog značaja za sve umetnike.

“Na ovaj način smo želeli jasno da pokažemo odgovornost  kao i da država brine o kulturnim radnicima i da ceni njihov rad i trud kako bi građanima omogućili da, uprkos, pandemiji imaju kulturni sadržaj. Sve ustanove kulture suočavaju se sa velikim izazovima u ovim teškim vremenima. Snalaze se da bi realizovali svoje programe, veliki broj njih je prešao na internet i onlajn prikazuju kulturno bogatstvo, što kao ministar pozdravljam i ohrabrujem” naglasila je Gojković.

Gojković je dopunu Posebnog kolektivnog ugovora potpisala sa predstavnicima Samostalnog sindikata kulture Srbije, GS kulture, umetnosti i medija “Nezavisnost” i Konfederacijom slobodnih sindikata, granskog povereništva za kulturu Jovanom Dinčićem, Draganom Milanovićem i Smiljanom Stokić.

Gojković je sa predstavnicima sindikata razgovarala o merama kriznog štaba, koji su podržali predlog ministarke da predstavnik Ministarstva kulture i informisanja bude deo Kriznog štaba radi neophodnog tumačenja donetih mera na potpuno različite oblike umetničkog stvaralaštva.

Извор: Текст и фото – Министарство културе и информисања

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker