Lokalna samouprava

Potpisan Memorandum o saradnji između sofijskog Univerziteta za nacionalnu i svetsku ekonomiju i  Ugovorne okružne komore Pirot

Memorandum o saradnji potpisali su Dragan Kostić, predsednik Ugovorne okružne komore Pirot i Dimitar Dimitrov, rektor Univerziteta za nacionalnu i svetsku ekonomiju iz Sofije.  Potpisivanje ugovora predstavlja unapređenje dosadašnje saradnje i podizanje na viši novo. Ujedno, to je preduslov zajedničkog  pristupanja prekograničnim fondovima i fondovima EU.

Prema rečima Dragana Kostića, predsednika Komore potpisivanje ugovora je unapređenje  saradnje sa UNSE-om koja postoji već dugi niz godina. “ Mi smo s njima već u našem projektu Naučne konferencije „Regionalni razvoj i prekogranična saradnja“ već godinama. Sada je potpisan ugovor  koji podrazumeva sledeći nivo naše saradnje. Interesuje nas regionalna saradnja i  prekogranični fondovi.  Jedna od  konkretnih ideja je Industrijski park Dimitrovgrad – Dragoman, koji smo već predstavili u Sofiji a koji će tek biti predstavljen ovde i koji zavisi od fondova EU i od daljih pregovora. To je naš cilj na kojem ćemo raditi, reč je o dugoročnom strateškom projektu. Ove godine se nadam da ćemo zainteresovati sve one i sa naše i sa bugarske strane koji bi trebalo da daju podršku tom projektu,” – rekao je Kostić.

Univerzitet za nacionalnu i svetsku ekonomiju u Sofiji je jedan  od najvećih univerziteta u Bugarskoj sa 20.000 studenata. Rektor Univerziteta, profesor Dimitar Dimitrov, istakao je da na na ovom univerzitetu ima studenata iz Pirotskog  okruga a saradnja sa Privrednom komorom traje već 10 godina. “Imamo saradnju i nadmao se novim projektima i novim studentima koji mogu da dođu kod nas. Jedna od mogućnosti za saradnju jeste i izgradnja industrijske zone gde mi možemo da pokažemo dosta toga,  to je Industijska zona Dimtriovrgrad  – Dragoman. Imamo projekte za prekograničnu saradnju ali smatram da su i kulturni, i kontakti među ljudima i među opštinama mnogo važni za odnse između Srbije i Bugarske” – istakao je profesor Dimitar Dimitrov, rektor Univerziteta za nacionalnu i svetsku ekonomiju iz Sofije.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker