Lokalna samouprava

Postavljaju se žičani kontejneri za plastičnu ambalažu na najpopularnijim izletištima na Staroj planini

U velikoj akciji prikupljanja plastičnog otpada u Reciklažni centar Regionalne deponije prikupljeno je i presovano 15 tona plastičnog otpada, odnosno preko 300.000 plastičnih flaša koje bi inače završile na gradskim ulicama

U akciji Regionalne deponije Pirot koja se realizuje u saradnji sa Gradom Pirotom, JKP Komunalac i Turističkom organizacijom Pirot danas je postavljeno prvih deset žičanih kontejnera na najpopularnijim izletišima na Staroj planini kako bi se omogućilo prikupljanje plastične ambalaže u njima, umesto da PET ambalaža završi na izletištima, u rekama, što je do sada uglavnom bio slučaj. 

Po rečima Branke Tošić, projekt menadžera u Regionalnoj deponiji Pirot, postavljanjem žičanih kontejnera za plastičnu ambalažu omogućeno je odvajanje otpada na mestu nastanka.

-Danas smo postavili kontejnere na Vrelu i okolnim izletištima, u Sportsko rekreativnom centru u Dojkincima, samom selu Dojkinci i na još nekoliko lokacija poput izletišta Kozji kamik. Ovu akciju realizujemo pre početka turističke sezone i pre prvomajskih praznika kako bi omogućili posetiocima da plastičnu ambalažu imaju gde da odlože, a da ona ne završi tamo gde joj nije mesto. Naš cilj je da nijedna plastična flaša ne završi van žičanog kontejnera i da na taj način doprinesemo očuvanju životne sredine. Naš krajnji cilj je uvođenje sistema primarne i sekundarne separacije u Gradu čime bi produžili životni vek postojeće deponije i doprineli boljem očuvanju životne sredine. Vrlo važno je da građani plastične flaše u žičane kontejnere odlože bez sadržaja-kazala je Tošićeva za Pirotske vesti.

Direktor Turističke organizacije Pirot pozdravio je akciju i projekta Regionalne deponije Pirot i Komunalca.

-Mi smo se rado priključili aktivnostima. Ideja je da se žičani kontejneri postave i na najposećenija izletiša i lokaliteta. U planu je da se dvadesetak lokacije pokrije žičanim kontejnerima. Počeli smo od vodopada Tupavica, zatim kod Planinarskog doma Dojkinci, pa u centru sela a biće postavljeni i kod odmarališta Vrelo, kod Slavinje, u podnožju vidikovca Kozji kamik, sela Rsovci i Visočka Ržana i drugim lokacijama-kaže Zlatkov i dodaje da će se ovakvi kontejneri postavljati i u okolini Zavojskog jezera, od Temskoj do Toplog Dola, od Sukova do sela Vlasi.

Slobodan Jovanović, rukovodilac Reciklažnog centra RD Pirot kaže da je akcija Regionalne deponije “Reciklirajmo za Pirot” koja je počela prošle godine postavljanjem novih žičanih kontejnera u gradu, dala odlične rezultate, pa je do sada prikupljeno preko 15 tona plastičnog otpada koji je i presovan.

-Akcija i dalje traje a dinamika punjenja žičanih kaveza je na visokom akcijom. Ovoga puta je ideja bila da se izletišta, sela, pokriju žičanim kontejnerima. Ono što je obećano od strane našeg preduzeća, danas je sprovedeno i u delo, a sa postvljanjem žičanim kontejnera ćemo nastaviti i u narednom periodu-kaže Jovanović.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker