Kultura

Posle slika, crteža i grafika sledi preuzimanje skulptura i mozaika Prvog maja

Uprava grada Pirota napravila je izuzetan potez kada je otkupila umetničku zbirku nekadašnje Industrije odeće “Prvi maj” Pirot. Tim povodom formirana je stručna komisija koja je predložila mesta u užem jezgru grada gde bi se postavile skulpture i mozaici. Posle odgovarajuće procedure doneće se konačna odluka o predlogu stručne komisije. Međutim, od velike je važnosti za Pirot da su umetnine izuzetne vrednosti otkupljene i da su u vlasništvu grada kaže članica komisije, istoričarka umetnosti, Radmila Vlatković.

“U svakom slučaju, velika je stvar da je grad otkupio umetničku zbirku Prvog maja, pre svega skulpture i mozaike. Već smo preuzeli slike, grafike i crteže, a sada ćemo preuzeti skulpture koje će se rasporediti u parkovskim površinama grada. Iza toga ostaje veliki posao i, možda, najznačajniji – smeštaj mozaika. To je jako skup i spor proces, potrebna je saglasnost, odnosno rad sa Republičkim zavodom za zaštitu spomenika, sa Fakultetom likovnih umetnosti, sa stručnim licima pre svega, jer to nije prosto iznošenje, već jedan stručni postupak” – istakla je Vlatkovićeva.

Proces je složen i dugotrajan i ne može se završiti brzo, dodaje Radmila Vlatković. Važno je da je umetnička zbirka ostala gradu koji će biti oplemenjen vrednim umetničkim delima. Pirot se ponosi ćilimom, kačkavaljem i drugim tradicionalnim vrednostima, a u okviru savremene umetnosti ova zbirka predstavlja pravo bogatstvo i donosi još jednu turističku destinaciju.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker