Kultura

Posle skoro 30 godina grafike i crteži Slobodana Radojkovića ponovo u Pirotu

U Likovnoj galeriji “Čedomir Krstić” u Pirotu otvorena je izložbena postavka grafike i crteža pod nazivom “Oblaci, kiše i kolibe”, autora, Slobodana Radojkovića. Reč je o renomiranom umetniku koji je do sada izlagao svoje radove na mnogobrojnim samostalnim i kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Rođen je u Nišu 1967. godine, diplomirao je na FLU u Skoplju 1992.godine, postdiplomske studije grafike završio je 1996. a doktorske umetničke studije 2016. godine. Na Fakultetu umetnosti Univerziteta u Nišu redovan je profesor za predmete grafika i grafika sa tehnologijom.

Radmila Vlatković, direktorka pirotske Likovne galerije, kaže da se pred posetiocima nalazi jedna inspirativna tematska izložba – “Oblaci, kiše i kolibe” , nešto što je u našem okruženju, metafora života izražena u kombinovanoj tehnici. U pitanju je linija koju Radojković prati i sa kojom manipuliše u svakom obliku, pre svega profesionalno i znalački.

Prof. dr Slobodan Radojković kaže da je linija primarno sredstvo njegovog likovnog izraza. Nesumnjiva ekspresivna moć koju poseduje, njene vrednosti i različit karakter, sposobnost preplitanja i građenja različitih struktura čine je esencijalnim likovnim elementom. Poetički okvir aktuelnih radova obeležen je motivima oblaka, kiše i koliba. Iako su u pitanju forme, koje imaju neposrednu vizuelnu ulogu, njihovo značenje zasniva se na metafori. Odražavaju odnos prema svakodnevici i oslikavaju promenljiva emotivna stanja kao posledicu tog življenja, kaže Radojković.

Naredne dve nedelje ljubitelji likovne umetnosti uživaće u delima prof. dr Slobodana Radojkovića.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker