Gradska hronika

Posle letnje pauze ponovo radi Narodna kuhinja

Posle letnje pauze Narodna kuhinja u Pirotu ponovo radi. Hrana se deli na dva punkta, jedan je u Pazaru u Ulici Vuka Pantelića a drugi u Tijabari u naselju Radin Do.  Obroci se svakodnevno pripremaju prema meniju koji se pravi jednom nedeljno.  Korisnici dobijaju uglavnom kuvana jela, pola litra po osobi a  jednom nedeljno im je obezbeđen mesni narezak. Narodna kuhinja u Pirotu ima oko 600 korisnika.

Sekretar Crvenog krsta u Pirotu, Sanja Stanković  kaže da ova organizacija od Vlade Republiek Srbije  a preko Crvenog krsta dobija paletu od 10 osnovnih životnih namirnica za devet meseci. Ona objašnjava da zbog uštede koju naprave u toku godine i zbog razumevanja lokalne samouprave  kuhinja obično radi 10 meseci. „Tokom letnjih meseci paravimo dvomesečnu pauzu gde se redukuju spiskovi i prikuplja ponovna dokumentacija jer možda neko od korisnika nije ovde, neko je u boljem statusu pa mu kuhinja nije potrebna. Tako da mi ova dva meseca iskoristimo za pripremu nove sezone“ – kaže Stankovićeva.

Pojedini korisnici zameraju da su obroci siromašni i da se svode na pirinač, pasulj i makarone ali u Crvenom krstu  kaže da obroke mogu da pripremaju od raspoloživih namirnica, odnosno deset osnovnih koje dobijaju. „Kada se pojavi neki donator na primer za mesne prerađevine ili meso onda se obroci mogu poboljšati“ – rekla je Sanja Stanković, sekretar i pozvala donatore da daju  namirnice koje bi obogatile obroke.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker