Agrar

Posle izostanka majskih kiša najnovije padavine spas za ratarske kulture

Proleće je samo donekle bilo naklonjeno ozimim strnim žitima, ali majska suša će, bez sumnje, kažu stručnjaci negativno uticati na visinu i kvalitet roda. U početku, u fazi intenzivnog porasta, pšenici nisu odgovarale visoke temperature i nedostatak vlage pa je stablo znatno skraćeno. Na račun stabla došlo je i do odbacivanja dela generativnih organa i to će se sigurno nepovoljno odrziti u žetvi kroz niže prinose kaže, Srđan Vidanović, stručni saradnik za ratarstvo u Poljoprivrednoj, savetodavnoj i stručnoj službi u Pirotu.

“Ako uzmemo u obzir sve agrotehničke mere od jeseni na ovamo, setvu merkantilne pšenice, skupo mineralno đubrivo i majsku sušu verujem da prinosi neće preći 3,5 tona po hektaru. Mi smo priželjkivali prinos od 4 tone, ali mislim da je i to mnogo za ovu godinu kada pogledamo kako izgledaju ozima strna žita. Ipak, ova poslednja kiša nije beznačajna. Više padavina bilo je u ataru Krupca i Izvora, oko 40 litara po metru kvadratnom, dok je znatno manje bilo, oko 20 litara, na području desno od autoputa prema Dimitrovgradu. Bilo je i gradobije, ali štete praktično nema na ratarskim usevima” – izjavio je Vidanović.

Najnovije padavine su se veoma povoljno odrazile na useve gustog sklopa, kaže Vidanović, s obzirom da u ovoj fazi razvoja troše najviše vlage. Takođe, posle sušnog maja, padavine poslednjih dana su vrlo važne i za razvoj kukuruza.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker