Lokalna samouprava

Posle Beograda, Pirot domaćin seminara posvećenog edukaciji sindikalnih aktivista

U organizaciji Saveza samostalnih sindikata Srbije i Evropske konfederacije sindikata počeo je  dvodnevni seminar, koji se posle Beograda održava u Pirotu. Predsednik Samostalnog sindikata Srbije, Ljubisav Orbović, kaže da je na dnevnom redu nekoliko aktuelnih tema – covid i posledice covid-a, kolektivno pregovaranje i socijalni dijalog i digitalizacija sindikata koja bi omogućila elektronski način komunikacije članstva.

Orbović smatra da je komunikacija članstva izuzetno važna i da će se ovoj temi posvetiti posebna pažnja, da se omogući jednostavna komunikacija, po novim metodologijama koje se koriste, kako bi sve bitne informacije bile što dostupnije. Takođe, Orbović ističe i značaj socijalnog djaloga između poslodavca i zaposlenih.

“Taj odnos koji treba da se stvori, socijalni dijalog, potpisivanje kolektivnih ugovora, daje prostor i jednoj i drugoj strani da se dogovore, da nema, eventualnih nezadovoljstava, protesta, štrajkova, nečeg što odvodi u drugom pravcu, a ne ka osnovnom cilju, a to je proizvodnja, rad i stvaranje nove dobiti. Zato se mi trudimo i deo seminara je posvećen upravo kolektivnim ugovorima, upravo načinu socijalnog dijaloga, kako pregovarati, kako razgovarati u tom delu. Mislim da smo tu kao sindikati otišli korak ispred poslodavaca, ne svih, mnogi poslodavci su krajnje korektni i spremni za razgovore, jer i oni sami vide značaj socijalnog dijaloga i rešavanje pitanja kroz kolektivne ugovore” – izjavio je Ljubisav Orbović.

Orbović je najavio da će ove godine Prvi maj biti obeležen u Leskovcu pred fabrikom Jurom, kako bi iskazali nezadovoljstvo odnosom rukovodstva Fabrike prema zaposlenima i sindikalnim aktivistima.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker