Lokalna samouprava

Posle analize stanja na terenu od sutra pojačan rad na sušenju poplavljenih prostorija

Lokalna samouprava grada Pirota maksimalno je angažovana na sanaciji štete, kako na javnim tako i privatnim objektima, usled nedavnih poplava. Pored svih preduzetih mera do sada, ovih dana se intenziviraju aktivnosti na sanaciji poplavljenih stambenih, pomoćnih i podrumskih prostorija. U saradnji sa Humanitarnom organizacijom “Adra” grad je obezbedio 100 sušilica. Prema rečima zamenika gradonačelnika Pirota, Miloša Colića, završava  se analiza stanja na terenu i koliko sutra počeće postupak sušenja prostorija.

“To je veoma značajno kako bi se higijenski uslovi obezbedili za normalan život ljudi u svojim kućama. Želim da naglasim da Uprava grada nije sama nabavila aparate za sušenje, već je to velika zasluga Humanitarne organizacije “Adra” i našeg sugrađanina, Nemanje Boričića, saradnika “Adre”. Sada imamo 110 sušilica što je sasvim dovoljno da saniramo štetu. Kreće se od Izvora i Prisjanskog naselja, a kasnije ćemo u ostala naselja i naravno sva sela. Javili su se meštani Blata kojima je potrebna pomoć. Sarađujemo sa predsednicima mesnih zajednica i činimo sve da što pre delujemo. Zahvaljujem svima koji se uključuju u ovu akciju, jer nam je svaki vid pomoći potreban. Naglašavam, da imamo otvorene namenske račune za pomoć ugroženima u poplavi. Očekujemo da se i država uključi u pomoć, kao i do sada, kako bismo sanirali i objekte javne namene i objekte fizičkih lica koja su pretrpela štetu”- kaže Colić.

Sušilice su u Pirotu što jeste važno, ali kako nam je rekao saradnik Humanitarne organizacije “Adra”, Nemanja Boričić, vrlo je bitno napraviti podrobnu analizu stanja pre praktičnog početka rada.

“Nama je sada veoma bitno da imamo jasnu mapu da bismo odredili hijerarhiju potreba. Ljudima su poplavljena mesta prebivanja, prema našoj proceni najviše podrumskih prostorija i pomoćnih objekata. Već danas neka domaćinstva bi mogla da dobiju sušilice. Molim ljude da se ne ljute, jer oni kojima su podrumi poplavljeni biće na trećem mestu, na drugom su građani sa pomoćnim prostorijama i na prvom oni kojima je poplavljeno glavno boravište. Imamo odličnu saradnju sa lokalnom samoupravom. Grad nam je dao ljude za rad na terenu, koji koordiniraju sa nama i povezuju nas sa građanima”.

Nemanja Boričić živi u Pirotu, mlad je čovek, otac troje dece. Kaže da je, videvši šta je poplava napravila, bukvalno sa ulice, bez najave došao u kabinet pomoćnika gradonačelnika, Miloša Colića. Upoznao ga sa svojom idejom oko pomoći koja je oberučke prihvaćena.

“S obziroom na kapacitete koje ima naša “Adra” kojima smo pomagali u poplavama 2014. u Paraćinu, pitao sam se zašto bi te sušilice koje imamo stajale u magacinu neiskorišćene. Došao sam, kao saradnik “Adre” u nekim drugim projektima, pitao Miloša, on je bio oduševljen i uopšte Uprava grada, dogovorili smo se i eto sušilice su tu, uskoro u domovima ljudi.” izjavio je Nemanja Boričić.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker