Biseri Stare planine

Posle 25 godina pojavio se medved na Staroj planini

Posle više od 25 godina, kada je zadnji put viđen na Staroj planini, ovih dana u netaknutoj prirodi Stare planine ponovo je viđen medved. Odrasli primerak mrkog medveda snimljen je kamerama koje su postavljene na najnepristupačnijim delovima Parka prirode Stara planina, a koje se aktiviraju u momentu kada registruju kretanje. Kako je Pirotskim vestima kazao upravnik Parka prirode Stara planina Igor Petrović, reč je o najstrože zaštićenoj životinjskoj vrsti pa će kontrole čuvara Parka prirode u narednom periodu biti maksimalno pojačane kako ne bi došlo do uznemiranjavanja medveda, ali i edukacija stanovništva sela na Staroj planini. Pretpostavlja se da je reč o ženki, koja sada ulazi u period krtoženja pa bi mogla da na svet donese od jednog do četiri mladunca.

12278128_10207408399077149_1040803857_n

Po Petrovićevim rečima, 1989. je zadnji put viđen medved u Arbinju, i od tada nije evidentiran.

-Mi smo ga proteklih par godina locirali po tragovima, ali sada imamo i dokaz da se nalazi na Staroj planini. U pitanju je mrki medved, ursus arctos, mislimo da je u pitanju ženka, ali dalja istraživanja će utvrditi tačnu genetiku i starost tog medveda. Jedan je u pitanju, dolazi redovno na hranilište, pratimo njegovo stanje. Bitno je za građanstvo da se zna da je on strogo zaštićena i trajno zaštićena vrsta kod nas, tako da se izbegava njegovo ometanje. On sad treba da se krtoži, ulazi u krtog i stadijum mirovanja. Ukoliko je blaga zima može i da izađe iz letargije i počne da se kreće u potrazi za hranom. Ako je ženka u pitanju, ona na svet donosi od jednog do četiri mladunca u toku zimskih meseci a već tamo sredinom maja i do početka jula ona ulazi u fazu ponovnog parenja. Bitna stvar je da jedan mrki medved “drži” teritoriju od oko 250 kilometara kvadratnih, odnosno od Arbinja do Prelesja. Uglavnom su biljojedi, s tim da zbog gladi može da pređe da se hrani i mrcinom ili mesom i onda hvata sitne životinje, ali i krupnu srneću i jelensku divljač. Spada u rod zveri i to je najkrupnija zver na našem području-kaže Petrović.

medved na Staroj planini

A.Ć.

 

 

Slične vesti

5 Comments

 1. Ovo je sustina postojanja parka prirode,…: ris, medved, tetreb, potocna pastrmka, recni rak, zasticene biljne vrste i njihove sastojine. Sta mislite, dali ce zona prostiranja pomenutih zivotnja biti zona Babinog Zuba, sa hotelcinom natakarenom na vrh planine, sumom ispresecanom zicarama i stazama, putevima kojima divljaju kvadovi i terenci, ili kraj korita potoka koje ce ostati suva nakon izgradnje pedesetak derivacionih hidroelektrana. Pirocanci, pamet u glavu, niko nece da dodje i zauzme se za ono sto sami moramo da sacuvamo. U suprotnom ovakve slike i lepe vesti cemo gledati i citati samo na ekranu a ono cime treba da se ponosimo i u cemu treba da uzivamo, polako ce promeniti i status i sadrzinu.

 2. Nadajmo se da lovci nece krenuti da love ovo blago.. da se ponose ulovom i okace na mrtve zidove pored ostalih ulova koje su naravno van svih granica i postovanja pravila zakona ulovili!

 3. Nemojte uvek i odmah po lovcima. Ovo prisustvo medveda je plod rada i zastite revira Siroke Luke kao aktivnosti lovackog sektora Srbija Suma. Znate li da je lovstvo (ono u zakonskim okvirima)zasluzno za postojanje kakvog takvog fonda divljaci. Dokumantovani podaci govore da je gotovo sva krupna divljac bila desetkovana nakon oslobadjanja od Turaka i velike akspanzije stanovnistva u planinama istocne Srbije i nasih krajeva. Tek stavljanjem lova pod kakvu takvu kontrolu taj se fond pocinje da oporavlja sa jos nekoliko oscilacija za vreme ratova i slabljenja organizovanog nadzora.
  Takodje, verovatno ne znate da je monitoring nad fondom divljaci prepusten iskljucivo lovackim i ribiolovackim udruzenjima koja su finansirana iskljucivo sredstvima samih clanova. Drugim recima, drzava nam je dozvolila da cuvamo ono sto sama proglasava svojim prilicno vaznim prirodnim resursima, bez da ulozi i dinar u cuvanje i kontrolu a ocijuka preko svojih ministarstava sa kvazizelenim organizacijama koje sire negativne talase bez ikakvog utemeljanja ili dokumentovanosti. Mozda bi neko voleo da zivi u vecnom Diznijevom filmu gde jeleni i zeke govore ali divljac je i u zakonu i u obicajnom pravu, izvor mesa, trofeja i ekonomskih sredstava.
  U tekstu je jasno objasnjen status medveda i tu nema nikakve zabune a odstetni cenovnici su takvi da nikome normalnom nece pasti na pamet da uradi nesto na svoju ruku.
  Cudno je da kao jedinu prepreku na jacem ustanovljavanju naselja medveda vidite samo lovce, sta je sa turistickom urbanizacijom i organizovanjem relija po planini, …..

 4. Stara je dovoljna i za neku stazu i za neku zivotinju i da niko nikome ne smeta. Bar mislim da jeste jer sam ovu nasu boginju prosetao dosta i video koliko je ustvari velika i bogata… Svaka cast tebi ali i ima neandertalaca koji lako tigrovom platom dodju do dozvole i biju sve zivo. Ne treba tek tako bilo kome davati dozvole za bilo koji “sport”.. ja bi prvo iQ test pa onda eventualno pusku u ruke… A to sto sto si drzava j… m…. to je drugo pa trece nazalost!

 5. Slazem se sa vama da ima svega i svacega, nisam ni ja neka velika cvecka ali sam blizu podnosljivog u umerenom nepostovanju propisa. Vecina lovaca je u toj kategoriji, na granici, ni ovamo ni onamo ali za odstrel medveda treba da stvarno neko bude toliko obestan i osion da to ne mozemo da opisemo samo recima. Sto se tice IQ, novi Zakon o oruzju ce podrazumevati i psihijatrijski pregled (periodicno, na odredjen broj godina)za svakog posedovaoca i bilo koje kategorije oruzja, kako za nove nabavke tako i za posedovanje. Lose je samo to sto se ocenjuje da je to samo jos jedna slavina za naplatu takse a ne ozbiljna zelja da se uvede red u tu kategoriju ljudi. Za sada je ova i slicna krupna divljac u delu Stare planine koju bi trebalo da kontrolisu sluzbe SrbijaSuma ali mislim da ti ljudi nemaju materijalne kapacitete za kvalitetno gazdovanje. Imali su dok im ono Jul-ovsko cudoviste iz Beograda nije preuzelo ingerencije a ustvari samo oslabilo srpsko sumarstvo, posredno i lovstvo i gazdovanje fondom divljaci.
  Cemu svo ovo pisanije,… cim je na tapetu neka tema u kojoj se pominju divlje zivotinje, odmah se za sve nevolje zazivaju lovci. Lovci su udruzeni u organizacije, podlezu jednom od najrigidnijih Zakona o oruzju i lovstvu u celom svetu, moraju da celog zivota gaze kao po jajima jer se za najmanji (bilo kakav) prekrsaj oduzima oruzje, placaju strasni penali i izgubi privilegija i prilika da s bave onim sto vole i sto bi trebalo da bude smesteno u neke zakonske okvire i lovacki kodeks. To o cemu izmedju redova pisete da ste doziveli, nisu lovci, te osobe izlaze sa oruzjem u planinu (ne love) svaki dan i ili nemaju dovoljno pameti ili iza njih stoji neka jaca struktura.

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker