Reportaža

Posla za obućare ima i na pretek

Poznati pirotski umetnik Branislav Tošić, silom prilika, ostavši bez posla, otvorio je obućarsku radnju u Tijabari. Obućarski zanat Tošić je savladao davnih godina u nekadašnjem “Kartaljeviću”, a silom prilika, nakon što je ostao bez posla, ponovo se obreo u obućarstvu, zanatu koji u Srbiji i te kako, po svemu sudeći, ima perspektivu, za razliku od drugih starih zanata koji uveliko nestaju.

-Ostao sam bez posla, bio primoran da se borim za egzistenciju i jedino što mi je palo na pamet jeste obućarstvo, s obzirom da sam zanat već znao. Otvorio sam obućarsku radnju u Tijabari, nedaleko od Malog mosta, uz pomoć jednog prijatelja. Ispostavilo se da je to bio dobar potez jer posla ima zaista mnogo, već imam jednog radnika, a trebaće mi još jedan. Trudimo se da radimo maksimalno kvalitetno, sa kvalitetnim materijalima i to daje rezultate jer imamo zaista mnogo mušterija. Interesantno je da se osim Piroćanaca, javljaju i ljudi iz cele zemlje, koji su čuli da je cena popravke u Pirotu, za razliku od Beograda na primer, simbolična, pa često šalju obuću kako bi je mi poopravili, jer bi za istu intervenciju u Beogradu morali da plate i preko dvadeset evra-kaže majstor Bane, koji je u “Kartaljeviću” radio kao modelar obuće, bio zadužen za kreiranje novih modela obuće koja je, do zatvaranja firme, imala odličnu prođu na tržištima cele bivše SFRJ, ali i u inostranstvu.

 

Majstor Bane je pirotskoj javnosti poznat i kao vrsni umetnik, dugo godina vodio je Udruženje umetnika amatera “Pirgos art”, učestvovao u organizaciji velikog broja izložbi, umetničkih kolonija. Velika strast su mu mozaici, a kako kaže, želja mu je da jednog dana u centru Pirota napravi mozaik koji bi bio u šarama pirotskog ćilima.

 

Tagovi

Slične vesti

Jedan komentar

  1. Ako jednom umetniku nije problem da se bavi ovim zanatom, koji problem imaju “intelektualne gromade” sto po ceo dan sede po kaficima, i kukaju sto nema posla.

Leave a Reply

Back to top button
Close