Reportaža

Posla za obućare ima i na pretek

Poznati pirotski umetnik Branislav Tošić, silom prilika, ostavši bez posla, otvorio je obućarsku radnju u Tijabari. Obućarski zanat Tošić je savladao davnih godina u nekadašnjem “Kartaljeviću”, a silom prilika, nakon što je ostao bez posla, ponovo se obreo u obućarstvu, zanatu koji u Srbiji i te kako, po svemu sudeći, ima perspektivu, za razliku od drugih starih zanata koji uveliko nestaju.

-Ostao sam bez posla, bio primoran da se borim za egzistenciju i jedino što mi je palo na pamet jeste obućarstvo, s obzirom da sam zanat već znao. Otvorio sam obućarsku radnju u Tijabari, nedaleko od Malog mosta, uz pomoć jednog prijatelja. Ispostavilo se da je to bio dobar potez jer posla ima zaista mnogo, već imam jednog radnika, a trebaće mi još jedan. Trudimo se da radimo maksimalno kvalitetno, sa kvalitetnim materijalima i to daje rezultate jer imamo zaista mnogo mušterija. Interesantno je da se osim Piroćanaca, javljaju i ljudi iz cele zemlje, koji su čuli da je cena popravke u Pirotu, za razliku od Beograda na primer, simbolična, pa često šalju obuću kako bi je mi poopravili, jer bi za istu intervenciju u Beogradu morali da plate i preko dvadeset evra-kaže majstor Bane, koji je u “Kartaljeviću” radio kao modelar obuće, bio zadužen za kreiranje novih modela obuće koja je, do zatvaranja firme, imala odličnu prođu na tržištima cele bivše SFRJ, ali i u inostranstvu.

 

Majstor Bane je pirotskoj javnosti poznat i kao vrsni umetnik, dugo godina vodio je Udruženje umetnika amatera “Pirgos art”, učestvovao u organizaciji velikog broja izložbi, umetničkih kolonija. Velika strast su mu mozaici, a kako kaže, želja mu je da jednog dana u centru Pirota napravi mozaik koji bi bio u šarama pirotskog ćilima.

 

Slične vesti

Jedan komentar

  1. Ako jednom umetniku nije problem da se bavi ovim zanatom, koji problem imaju “intelektualne gromade” sto po ceo dan sede po kaficima, i kukaju sto nema posla.

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker