Reportaža

Posetio rodni kraj nakon tri decenije. Oduševljen onim što je video

Piroćanac Miloš Golubović poreklom iz sela Zavoj, koji je odrastao u Crnoj Gori posle skoro 30 godina posetio je Pirot, odakle su mu koreni. Za razliku od svoja dva brata, Bobana koji živi u Mojkovcu i Bogdana koji je u Budvi, Miloš već neko vreme živi u Vojki pored Beograda ali je Pirot za svu trojicu , mesto odakle su im koreni. Ovih dana, nostalgija ga je dovela u naš grad. Najpre je želeo da obiđe Zavojsko jezero jer je na dnu jezera, zavičaj njegovog pretka Bogdana Golubovića. Zatim je sa suprugom Svetlanom odmor proveo uživajući u čarima prirodnih lepota Pirota i okoline.

pirot zavoj crna gora

-Želeo sam da obiđem Tvrđavu u centru grada, da pecam na Zavojskom jezeru, da pešačim do izvorišta tople vode Dag Banjice. I obišao sam sve to, ali nisam ja običan turista jer sam korenima vezan za Pirot. Interesuje me sve što se tiče Zavojaca jer je moj đed Bogdan još pre potopa, iz sela Zavoj otišao u beli svet. Da bi moj otac Voja kada je stasao otišao u Crnu Goru. Našao posao a onda upoznao i lepu Crnogorku Ljubinku, moju majku. Vaspitan sam, da se rodbina sa majčine strane poštuje ali poreklo određuje po ocu, kaže Miloš i već na početku razgovora ponosno ističe da je Zavojac.

Miloš sa Vojislavom Minićem
Miloš sa Vojislavom Minićem, poznatim književnim stvaraocem iz Pirota

Interesuje se za knjige o selu Zavoj, koje je izbrisano sa geografske karte, pa je iskoristio priliku da svrati do našeg zavičajnoj pisca Vojislava Minića i s njim progovori reč-dve o potopu sela.
Tokom boravka uživao je u pripremanju najjednostavnijih jela kao što je „prženo“ koje obožava jer ga podseća na detinjstvo. Kada je osetio miris domaćeg sira sa Stare planine poželeo je jedino još i domaći kuvani krompir. Osmeh čoveka koji je odrastao na relaciji Mojkovac-Beograd potvrđuje činjenicu da je lepota u jednostavnosti.

u centru grada

Njegova supruga sa kojom je ove godine proslavio 20 godina zajedničkog života pa su sada svoj katanac ljubavi zaključali na pirotskom Ljubavnom mostu, kaže da od kad zna za njega, zna i za njegovu veliku želju da dođe u Pirot.
-Dobro je da postoje društvene mreže gde smo svi na okupu. Napravio sam i porodično stablo kao i fejsbuk grupu Golubovići od Zavoja. To je dobra strana društvenih mreža kada vam je familija rasuta po svetu, kaže naš sagovornik koji ne krije zadovoljstvo što je konačno među svojim Piroćancima.
Voli kada se pominju Piroćanci pa makar i u vicevima. Jedino nam za kraj razgovora nije otkrio da li su mu smešniji o Piroćancima ili o Crnogorcima.

zavojsko jezero

tekst i foto Marijana Vučić-Ćirić

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker