Lokalna samouprava

Poseta visoke delegacije Svetske organizacije slobodnih zona Srbiji

Predstavnici vioke Svetske organizacije slobodnih zona „WFZO“ dr Mohamed Alzaruni, predsednik odbora direktora WFZO, generalnim direktorom „Dubai Airport Free Zone“, generalni direktor „Dubai Silicon Oasis Authority“,   dr Samir Hamrouni, izvršni direktor WFZO i dr Dragan Kostić, direktor u upravnom odboru „WFZO“ sastali su se 5. decembra 2019. godine sa predstavnicima Ministarstva finansija, Vlade, Privredne komore i predstavnicima slobodnih zona Srbije i proglasili otvaranje Kancelarije Svetske organizacije slobodnih zona za jugoistočnu Evropu u Beogradu.

Ministar finansija, Siniša Mali razgovarao je sa dr Alzarunijem o razvoju slobodnih zona u Srbiji, i značaju otvaranja  prve regionalne kancelarije WFZO u Beogradu. Na sastanku su predstavljeni ekonomski rezultati Republike Srbije u proteklom periodu i značajan uspeh Republike Srbije u privlačenju investicija kao i da je mogućnost za privlačenje većeg broja investicija dobrodošao. Predstavnici WFZO su istakli da je svaki tip slobodne zone specifičan i potrebno ga je prilagoditi svakoj ekonomiji kao i da je u toku razvoj programa za unapređenje efikasnosti slobodnih zona koji bi doprineli još većem prilivu investicija i unapređenju ekonomske situacije.

Predstavnici WFZO su razgovarali i sa predstavnicima Vlade Republike Srbije Tatjanom Jovanović, Veljkom Kneževićem,  Ljubomirom Aksentijević i tom prilikom je prezentovan koncept Slobodnih zona „budućnosti“ koji je poželjno primeniti i u slobodnim zonama Srbije.

Sastanci su nastavljeni u Privrednoj komori Srbije gde su se predstavnici WFZO sastali sa predstavnicima Privredne komore Srbije, Markom Čadežom i Mihailom Vesovićem kao i sa predstavnicima slobodnih zona iz Srbije. Na sastanku je dr Alzaruni istakao značaj WFZO za dalji razvoj slobodnih zona imajući u vidu stručnjake iz oblasti slobodnih zona koje WFZO okuplja i „snagu“ WFZO koja ima učlanjenih 574 slobodnih zona u kojima radi 70 miliona zaposlenih.

Dr Alzaruni je istakao značaj exspertske podrške koju ima od strane dr Kostića, direktora u odboru i člana Odbora za znanje, i njegovog tima koji je ostvario značajan doprinos kreiranju razvojnih programa slobodnih zona i  zahvaljujući kome je otvorena  Kancelarija WFZO koja okuplja slobodne zone iz jugoistočne Evrope i za koju je danas proglašeno otvaranje u Beogradu.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker