Lokalna samouprava

Poseta ambasadora Slovenije Pirotu najava uspešnije bilateralne saradnje na lokalnom nivou

Posle nedavne posete ambasadora Izraela u Beogradu danas je Pirot posetio, sa svojim saradnicima, i ambasador Slovenije, Damjan Bergant. Tom prilikom Njegova ekselencija najpre se sastao sa gradonačelnikom Pirota, Vladanom Vasićem. Visokim gostima predstavljeni su potencijali i razvojni planovi grada, a razgovaralo se i o mogućnostima saradnje. Gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić, kaže da nas sa Slovenijom povezuju slične teme, a vrlo je važno što Slovenija, kao članica, do kraja ove godine predsedava Savetom Evropske unije.

Gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić, kaže da mu je izuzetno drago što je ambasador Slovenije u poseti Pirotskom okrugu. Najpre je boravio u opštini Babušnica gde se nalazi proizvodni pogon slovenačke “Lisce” iz Sevnice.

“Zaista imamo mnogo zajedničkih tema. Slovenija je u Evropskoj uniji i do kraja godine predsedava Savetom, a mi imamo dosta projekata sa Evropskom unijom, a i dosta sličnih tema u saradnji lokalne samouprave sa centralnim vlastima u razvoju poljoprivrede, turizma i industrije. Ja mislim da će ova poseta biti izuzetno uspešna što se tiče grada Pirota. Videćemo kakve su mogućnosti saradnje na nekim od projekata, ali se radujem, kao što mi je kolega iz Sevnice rekao, da su posle 40 godina posetili bratsku opštinu Babušnica. Dakle treba raditi na obnavljanju veza i nadam se da ćemo uz pomoć ambasade imati neki grad u Sloveniji sa kojim ćemo dobro sarađivati” – rekao je, pored ostalog Vasić.

Ambasador Slovenije, Damjan Bergant, zahvalio je gradonačelniku Vasiću na prijemu i smatra da ovakvi razgovori mogu imati samo pozitivan efekat na obostranu saradnju.

“Slovenija veoma poštuje Srbiju i radimo na tome da je podržavamo u svim koracima ka Evropskoj uniji. Ja uvek kažem da saradnja počinje na lokalnom nivou i zato smo veoma zadovoljni da smo došli zajedno sa gradonačelnikom Sevnice u posetu. Saradnja na lokalnom nivou može da daje samo dobre rezultate i saradnji na državnom nivou. Veoma sam iznenađen kako je grad Pirot sređen, kako se brine o zaštiti životne sredine i ovako nešto još nisam video u Srbiji. Mnogo se ulaže u projekte zaštite životne sredine i mi to svakako podržavamo i podržaćemo i ubuduće kroz neke razvojne projekte”- rekao je ambasador Bergant.

Gradonačelnik Sevnice, Srečko Ocvirk, je podesetio da je pre četrdeset godina došlo do bratimljenja sa opštinom Babušnica. On smatra da je saradnja sa lokalnim zajednicama i te kako moguća jer se sa sličnim izazovima suočavaju i u Sloveniji. Dobre prakse treba razmenjivati i prenositi iskustva koja mogu unaprediti razvoj i srpskih i slovenačkih lokalnih zajednica.

Gosti iz Slovenije zatim su obišli Slobodnu zonu Pirot i ZIP centar.

Foto: Aleksa Cakić

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker