Lokalna samouprava

Posao za više od stotinu nezaposlenih kroz programe zapošljavanja Gradske uprave Pirot

Gradska uprava u Pirotu kroz četiri programa zapošljavanja, u saradnji sa pirotskom filijalom Nacionalne službe za zapošljavanje, obezbedila je posao za preko stotinu nezaposlenih sa evidencije Filijale. Posao je obezbeđen za osobe koje pripadaju kategoriji teže upošljivih osoba, za pokretanje novih malih biznisa, za javne radove kojima se rešavaju brojni problemi mesnih zajednica i sela poput uređenja grobalja, igrališta i slično. 

Nenad Petrović iz KLER-a kazao je da su danas potpisani ugovori za jedan od četiri programa Gradske uprave kada je reč o zapošljavanju, a to je samozapošljavanje.

-Nakon 2011. kada smo poslednji put imali sufinansiranje, imamo ponovo odličnu saradnju sa Nacionalnom službom za zapošljavanje. Dodelili smo i ugovore o angažovanju teže zapošljivih lica. Analize mera iz 2015. i 2016. godine pokazali su da je najmanje 50 posto ljudi ostalo angažovano kod poslodavaca što je dokaz da je reč o dobroj meri. Dodeljujemo i ugovore za javne radove koji se dugi niz godina unazad realizuju u našem gradu, a zadnje četiri godine se realizuju kroz saradnju sa NSZ-kazao je Petrović.

Direktor pirotske filijale NSZ Dragan Jenačković kazao je da je grad Pirot izdvojio milion i po dinara za upošljavanje teže upošljivih lica pa će zahvaljujući ovom programu deset osoba koje pripadaju ovoj kategoriji dobiti posao.

-Što se tiče javnih radova, tu će biti angažovano do 50 osoba, što će dodatno smanjiti broj nezaposlenih. Veliko mi je zadovoljstvo da danas posle dugog niza godina realizujemo sporazum za sufinansiranje, Grad je izdvojio 3.2 miliona dinara, mi negde oko 2.6 miliona, što znači da je 5.8 miliona dinara dodeljeno pomoći za pokretanje sopstvenog biznisa. Na ovaj način obezbediće se posao za tridesetak ljudi-kazao je Jenačković.

Vasić: Pomažemo i preduzetnike kroz sufinansiranje kamata za kredite za unapređenje biznisa

-Mi očekujemo uskoro raspisivanje konkursa za sufinansiranje samozapošljavanja. Nivo pomoći će biti od 180.000 pa do 220.000 dinara za osobe sa invaliditetom. Ovi programi se redovno sprovode godinama unazad. Danas smo dodelili i ugovore za one poslodavce koji su već dobili podršku od lokalne samouprave u vrednosti od 150.000 dinara za svako od deset teže upošljivih lica. To su kategorije koje teško dolaze do posla, stariji od 50 godina, mlađi od 30 godina. Odobreno je i 17 javnih radova ukupne vrednosti 4.9 miliona dinara na kojima će biti angažovano 49 osoba sa evidencije NSZ. To je još jedna mogućnost da Mesne zajednice ali i udruženja građana reše probleme koje mesne zajednice u gradu i selima imaju. Takođe, počinjemo i sa pregovorima sa bankama vezano za sufinansiranje kredita preduzetnicima i malim privrednicima. Mi ćemo subvencionisati kamatu i omogućiti malim privrednicima i preduzetnicima da pod najpovoljnijim mogućim uslovima dođu do kapitala za proširenje biznisa. U narednom periodu radićemo i na rešavanju problema nedostatka edukovanog kadra u ugostiteljstvu, što je veliki problem poslodavaca. Slično je i u tekstilnoj industriji i zanatstvu. Očekuje nas još jedna serija razgovora sa organizacijom HELP koja pomaže razvoj mikro-biznisa. Razgovaramo i o obukama u drugim oblastima-kazao je Vasić.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker