Gradska hronika

Porodica Stanković podigla prvu plantažu borovnica na Staroj planini

Ono o čemu su mnogi maštali i pričali, ostvario je Dragiša Stanković, sa supurugom Ivankom. Na Staroj planini, na sredokraći  planinskog puta između pirotskog sela Rudinje i Babinog zuba, na zaspuštenoj  porodičnoj parceli , podigli su plantažu borovnica na nekih tridesetak ari.

-Pre pet-šest godina rasčistili smo porodičnu prcelu i upustili se u sadnju nekih 500 sadnica. Bio je to mukotrpan posao, ali počinje da se isplati. Ove godine imali smo imali oko 600 do 700 kilograma, ali da nije bilo suše bilo bi mnogo više. Kilogram borovnica vredi između 500 i 600 dinara, kažu Stankovići koji su formirali i pčelinjak od tridesetak košnica. Posao bi svakavo proširili, ali im je veliki problem put do parcele.

-Od sela do mini plantaže je oko 6 kilometara, a isto toliko i iz pravca Babinig zuba. Pristup je moguć isklljučivo terencima. Mnogo dana i noći smo mukotrpano radili razbijajući stene i kamenje, kako bi bar donekle popravili pristup, Od sela do parcele, đžipom stignem  za sat do sat i po. Voleo bi kad bi selo ili neko iz grada predložio da se ovaj put uredi, jer bi služio mnogima u ovom kraju koji je gotovo opusteo.

Stankovići su do svojih borovnica sami doveli vodu sa nekih 500 metara. Više dana su kopali, da bi zatim kupili 500 metara creva, ali i žicu, sadnice i sve ostalo što je neophodno za plantažu na preko 800 metara nadmorske visine. U okolini ima još sličnih parcela koje bi mogloe da se obrađuju na ovakav ili sličan način, ali je put nepremipostiva prepreka-rekao nam je ovaj penzioner kome osim supruge u poslu pomažu i sin i snajka. Stankovići veruju da se na planini može solidndo živeti, ali je potrebna pomoć oko izgrade puteva, bez kojih je nemoguće otpočeti bilo koji posao.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker