Gradska hronika

Pored povećanja izvoza pirotski Tigar unapređuje proizvodni program fabrik

Kompanija Tigar a.d., lider u proizvodnji gumene obuće u reionu, unapredjuje svoj proizvodni pogonski proces prelaskom sa mazuta na komprimovani gas (CNG) kao pogonsko gorivo. Prelaskom na korišćenje gasa umesto mazuta, pored značajne uštede na godišnjem nivou, Tigar ispunjava i najviše ekološke standarde sa aspekta zaštite životne sredine.Ovo je samo još jedna od pozitivnih mera koje novo rukovodstvo Tigra preduzima na konsolidaciji poslovanja u koju je firma zapala u 2017. godini. 

Prema rečima Vladimira Ilića, generalnog direktora kompanije, Tigar a.d. je prelaskom na korišćenje komprimovanog gasa, kao pogonskog goriva umesto mazuta ostavario značajnu uštedu, jer se radi o najisplativijem načinu proizvodnje vodene pare.

„Prelaskom sa mazuta na CNG kao pogonsko gorivo za proizvodnju vodene pare koja se koristi u procesu proizvodnje i za grejanje u zimskom periodu, Tigar a.d. će ostavariti uštedu na godišnjem nivou od oko 66 hiljada eura. Osim toga, velika prednost koju smo ostvarili prelaskom na CNG je sa ekološke strane, jer se radi o najčistijem energentu, bez prisustva sumpora i ostalih štetnih materija što samim tim osim zaštite životne sredine, produžava i vek trajanja kotlovskog postrojenja i ostale Tigrove opreme i instalacija“, istakao je direktor Ilić. On je napomenuo da je prelazak na ovaj sistem posledica niske cene CNG.a na tržitu, visoke toplotne moći i stepena iskorišćenja postrojenja koji ide do 95 %, pored prioritetnih ekoloških benefita sa aspekta zaštite životne sredine.

 

Kao posebno važno, generalni direktor Tigra Vladimir Ilić je napomenuo da je ukupna realizacija Tigra u zadnjem šestomesećnom periodu jasno pokazala stabilan tok finansijskih prihoda I kontinuitet rasta od 8.1 % na tržištu roba I usluga. Ovo predstavlja dominantan faktor stvaranja boljih uslova za rad, zadovoljstvo zaposlenih i rasterećenje poverilaca u narednom periodu.

„Realizacija fabrike obuće, čiji rezultati dikitiraju ukupno poslovanje Tigra a.d., u segmentu izvoza, beleže rast od 13.6% što jasno pokazuje promenu strukture proizvodnje, strateško usmernje ka skupljim proizvodima i izvoznu orjentisanost kompanije“, rekao je direktor Ilić.

On je dodao da su potpisnai novi ugovori o strateškom partnerstvu sa firmama Berner – Finska, brand Nokian, Decathlon – Francuska, brend Solognac, Ilse Jackobsen – Danska čija vrednost iznosi oko 8.500.000 eur. U pomenutom periodu ovi kupci čine 62 % izvozne strukture, a njihova realizacija je povećana za oko 900.000 eur u odnosu na predhodni period.

Osnovni principi rasta- princip 3K su količina, kvalitet i kontinuitet uz traženi asortiman. Fabrika Tehničke gume, potpisivanjem ugovora sa vojnom industrijom I novim programima, treba da poveća realizaciju blizu 40 %, dok je fabrika Hemijskih proizvoda povećala realizaciju sa 220.000 eur na 360.000 eur, pri čemu je izvoz povećan za 135.000 eur.

Sve ovo ukazue na stabilnost, potencijal, konkurentnost i oživljavanje poslovnog sistema pirotskog Tigra  u bliskoj budućnosti.

                                                                                           Tigar a.d.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker