Lokalna samouprava

Popis stanovništva počinje 1. oktobra

Popis stanovništva obaviće se u periodu od 1. do 31. oktobra. Na nivou grada formirana je popisna komisija i u toku su pripremne radnje u cilju uspešnog sprovođenja predviđenih aktivnosti.  Po Zakonu o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova popis se redovno obavlja na svakih deset godina, ali je prošle godine zbog korona virusa odložen. Prema poslednjem popisu iz 2011. na teritoriji opštine Pirot evidentirano je 57.928 lica.

Republički zavod za statistiku, koji je glavni organizator popisa, doneo je uputstva kojima se reguliše organizacija i izvršenje popisa kao i metodološko uputstvo kojim je propisana precizna popisna metodologija. Popisna komisija grada Pirota koja je formirana prošlog meseca već  je započela aktivnosti u cilju uspešnog sprovođenja popisa.

“Prva aktivnost popisne komisije grada Pirota u ovoj pripremnoj fazi bila je sprovođenje javnog konkursa za izbor instruktora koji je trajao od 24.06. do 03.07. gde je zainteresovanost bila jako velika jer imamo 81 prijavljenog kandidata. Od 12. do 15 jula popisna komisija će obaviti testiranje kandidata i na osnovu rangiranja izabrati 14 instruktora i 3 rezervna instruktora” – kaže, načelnik Gradske uprave,  Saša Jovanović. Jovanović kaže da će do kraja ovog meseca biti obavljena obuka instruktora  i da će svaki instruktor koordinirati rad 7 popisivača. Izbor samih popisivača sprovešće se u toku avgusta a rad na terenu od 01.  do 31. oktobra.

“Novina u odnosu na prethodni popis stanovništva 2011. je što će sada popisivači i instruktori celokupan posao obavljati preko laptopova. Gradska uprava Pirot primila je i uredno zadužila 102 laptopa koji će se koristiti isključivo za ovu namenu.” – kaže, načelnik Gradske uprave,  Saša Jovanović. On ističe da će se shodno Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti, svi podaci prikupljeni u toku popisa, korsititi isključivo u statističke svrhe i da se ne mogu koristiti radi nametanja nekih obaveza ili ostvarivanja određenih prava.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker