Lokalna samoupravaOstale vesti

POPIS stanovništva – Koliko nas zaista ima i da li smo najstarija nacija u Evropi znaćemo već u novembru

Popis stanovništva obaviće se u periodu od 1. do 31. oktobra. Poslednji popis stanovništva bio je 2011. godine kada je na teritoriji opštine Pirot evidentirano 57.928 lica. Pripremne radnje za uspešno sprovođenje popisa privode se kraju, obuku završava druga grupa popisivača koji se upoznaju sa metodološkim uputstvima propisanim od strane Republičkog zavoda za statistiku.

Krajem juna i početkom jula meseca u organizaciji Republičkog zavoda za statistiku  na teritoriji cele Srbije u svim lokalnim samoupravama  formirane su  popisne komisije u čijem sastavu su predstavnici gradske uprave i po jedan član odnosno koordinator i predstavnik Republičkog zavoda za statistiku.  “Prva aktivnost popisne komisije grada Pirota bila je sprovođenje javnog konkursa za izbor instruktora gde je zainteresovanost bila jako velika.  Od 81 prijavljenog kandidata izabrano je 14 instruktora i 3 u rezervi, koji su zajedno sa popisivačima neposredni izvršioci popisa na terenu.  Veliko interesovanje bilo je i za izbor samih popisivača gde su od preko 500 prijavljenih kandidata izabrana 102  lica koja će na terenu prikupljati podatke od 1. oktobra”- kaže, Saša Jovanović, načelnik  Gradske uprave.

Načelnik  Gradske uprave kaže da se u Tehničkoj školi privodi kraju obuka budućih popisivača koji se upoznaju sa metodologijom popisa, popunjavanjem popisnih listi  kako bi u potpunosti bili spremni za aktivnosti koje ih očekuju. Za edukaciju popisivača zaduženi su predstavnici Republičkog zavoda za statistiku i već izabrani instruktori.

Jovanović je ukazao na značaj popisa koji, za razliku od drugih ststističkih metoda prikupljanja podataka na znatno manjem broju ispitanika, obuhvata sve građane od prvog do poslednjeg čak i u najudaljenijim selima i zaoseocima, na taj način prikupljaju se relevantni podaci koji će u kasnijim analizama biti najprecizniji pokazatelji demografske strukture društva. Takođe, zahvaljujući preciznosti podataka koje će najpre sublimirati Republički zavod za statistiku a kasnije obrađivati  druge relevantne institucije pratće se migracija stanovništva, starosna i obrazovna struktura  i sve promene od poslednjeg popisa do danas.

Popisivači na će na terenu imati svoje identifikacione kartice i  pridržavaće se propisanih zaštitnih epidemioloških mera. Načelnik Gradske uprave pozvao je građane da sarađuju sa popisivačima kako bi se popis uspešno sproveo. Preliminarni podaci očekuju se u novembru a konačne rezultate popisa Republički zavod za statstiku objaviće na proleće 2023. godine.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker