Lokalna samouprava

Popis poljoprivrede 2023 – Sutra počinje prijavljivanje za popisivače

Za Popis poljoprivrede 2023. koji priprema, organizuje i sprovodi Republički zavod za statistiku, biće potrebno 3.000 popisivača, kao i 300 opštinskih i 16 regionalnih koordinatora. Elektronsko prijavljivanje kandidata počinje 15. avgusta, od 8 časova i traje do 21. avgusta do 20 časova na sajtovima Zavoda: www.stat.gov.rs i popispoljoprivrede.stat.gov.rs.

Visina nadoknade za popisivače za ispravno popunjene kompletne upitnike iznosi 600 dinara po upitniku sa osnovnim obeležjima – opšti podaci o gazdinstvu, zemljište, stoka, radna snaga, u proseku 250 gazdinstava po popisivaču, i po 100 dinara za svaki popunjen modul (set dodatnih pitanja). Pored toga, plaćeni su i svi realni putni troškovi popisivača za prisustvovanje instruktaži i za rad na terenu; predviđena je naknada za korišćenje mobilnog telefona i interneta (2.500 dinara) i obezbeđen je ketering tokom obuke.

Uslovi koje kandidati treba da ispune su državljanstvo Republike Srbije, prebivalište ili prijavljeno boravište u Republici Srbiji; najmanje 18 godina starosti u trenutku popunjavanja prijave, stečeno najmanje trogodišnje srednje obrazovanje; da nije osuđivan, da protiv njega nije pokrenuta istraga i da se protiv njega ne vodi krivični postupak. Podrazumeva se poznavanje rada na računaru.

Terensko prikupljanje podataka u Popisu poljoprivrede 2023. biće sprovedeno u periodu od 1. oktobra do 15. decembra 2023. godine. Podatke o porodičnim gazdinstvima u Popisu prikupljaju popisivači na terenu – neposredno od gazdinstava, metodom intervjua, koristeći prenosive računare (laptopove) za unos podataka. Pre početka Popisa biće organizovana petodnevna obuka za organizatore i neposredne izvršioce Popisa, po nivoima, radi obezbeđivanja jedinstvenog postupanja u tumačenju i primeni metodologije, prema planu i programu Zavoda.

Rangiranje kandidata za popisivače za obuku vrši se prema bodovima ostvarenim prijavom i na intervjuu. Konačna lista kandidata koji se pozivaju na obuku biće objavljena 07. septembra 2023. godine na sajtovima Zavoda, na sajtovima opština i na vidnom mestu u sedištima Popisnih komisija. Završna selekcija popisivača vrši se na osnovu uspeha na petodnevnoj obuci koja će se realizovati u jednom od dva termina u periodu od 18. do 29. septembra. Izbor, obuka i angažovanje kandidata biće u skladu sa Procedurom za izbor popisivača koju je propisao i na sajtu popispoljoprivrede.stat.gov.rs. objavio Republički zavod za statistiku, u cilju transparentnosti samog procesa i izbora najboljih kandidata koji će moći da odgovore na složene metodološke zahteve ovog Popisa.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker