Lokalna samouprava

Pomoćnik ministra za poljoprivredu, Aleksandar Bogićević, posetio Poljoprivrednu službu u Pirotu

Pomoćnik ministra za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Aleksandar Bogićević, juče je boravio u Pirotu. Posle obilaska poljoprivrednog gazdinstva Miloša Pejčića, sastanka sa gradonačelnikom Pirota, Vladanom Vasićem i načelnicom Pirotskog okruga, Draganom Tončić, Bogićević je posetio i Poljoprivrednu, savetodavnu i stručnu službu u Pirotu. Jedan od razloga je upoznavanje zaposlenih sa  novim poslovima u 2021. godini, koji su važni, ne samo za savetodavnu službu, već i za obavljanje stručnih poslova izjavio je, pored ostalog, direktor pirotske Službe, Goran Popović.

“Razgovarali smo o saradnji sa Svetskom bankom o čemu je bilo reči i na skupu u Upravi grada. Mi ćemo imati zadatak da obezbedimo do stotinu zaiteresovanih poljoprivrednih gazdinstava koja su spremna da konkurišu uz pomoć Savetodavne službe koja bi za njih uradila biznis plan. Svi poslovi i subvencije Svetske banke će isključivo ići preko savetodavnih poljoprivrednih stručnih službi. Razgovarali smo o aktivnostima za utvrđivanje kvaliteta mleka, što u velikoj meri zavisi od razvoja situacije sa korona virusom. Reč je o projektu gde bi Poljoprivredna služba kontrolisala kvalitet mleka kod proizvođača koji dobijaju premije za mleko. Cilj je utvrđivanje ispravnosti i kvalitet mleka. Za one koji imaju visok kvalitet da se obezbedi premija od 12 dinara po litru, a za one koji u tom smislu ne preduzimanju odgovarajuće mere da se premije od 7 smanje na 4 dinara.”-kaže Popović.

Pomoćnik ministra za poljoprivredu, Aleksandar Bogićević, je rekao da su sredstva za finansiranje rada poljoprivrednih službi povećana za ovu godinu, što će se odraziti i na povećanje zarada zaposlenih od 5 posto. Na sastanku sa zaposlenima razgovaralo se i o laboratoriji za analizu zemljišta Poljoprivredne službe.

“Naša laboratorija je 90 posto spremna za dobijanje akreditacije. Pomoćnik ministra je najavio da će, tim povodom, sve direktore Poljoprivrednih službi, koje su zaiteresovane da rade akreditaciju u ovoj godini, pozvati na sastanak sa Akreditacionim telom Srbije koje bi održalo prezentaciju šta je sve neophodno posedovati u laboratoriji, a kasnije bi njihovi predstavnici dolazili pojedinačno u svaku Službu gde bi decidno ukazali šta je sve potrebno za akreditaciju laboratorije. Ovo je veoma važno jer naša Služba ne radi samo na teritoriji grada Pirota već pokriva ceo Okrug. A, poznato je koliko je, uz subvencije države, važno obaviti kontrolu zemljišta. Nadam se da ćemo u kasnijem periodu, uz pomoć države, lokalne samouprave i sopstvenih sredstava uspeti da dodatno opremimo laboratoriju za ispitivanje mikro i makro elemenata, što je neophodno i za voćarsku i povrtarsku proizvodnju”.

Popović kaže da se razgovaralo i o pitanju prostora gde rade zaposleni, a koji nije adekvatan. Ministarstvo je dalo punu podršku za rešavanje ovog pitanja kako bi se uz njihovu i pomoć lokalne samouprave što pre rešilo. U jednoj kancelari, trenutno, radi osam savetodavaca što je nedopustivo, ne samo zbog trenutne epidemije, već zbog kvalitetnog rada sa poljoprivrednicima i drugih obaveza koje imaju savetodavci, dodao je Popović.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker