Lokalna samouprava

Pomoćnica ministra prosvete u Pirotu: Cilj sastanka – unapređenje plana upisa za dualne obrazovne profile u skladu sa potrebama privrede

Na inicijativu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, u ponedeljak, 01. februara u 14h u Velikoj sali Skupštine grada održan je sastanak direktora škola iz Babušnice, Bele Palanke i Pirota i dr Gabrijele Grujić, pomoćnice ministra za dualno obrazovanje i vaspitanje. Sastanku je prisustvovala i pomoćnica gradonačelnika Pirota, zadužena za vanprivredu, Milica Golubović.

Cilj i tema sastanka je unapređenje plana upisa za dualne obrazovne profile u skladu sa potrebama privrede. Kako  je novinarima kazala pomoćnica Grujić, ovo je jedna u nisu poseta okruzima širom Srbije koji za cilj imaju da što kvalitetnije dualno obrazovanje u Srbiji.

-Dualno obrazovanje mladima nudi funkcionalno obrazovanje, a to znači da su oni odmah po završetku škole zapošljivi. Svi mladi koji žele da se školuju po ovom modelu moći će da nastave obrazovanje i na fakultetima po istom sistemu, o čemu se već pregovara sa fakultetima. Ovaj region se snažno ekonomski razvija, a obrazovanje je upravo stub ekonomskog razvoja jer kompanije koje dolaze u našu zemlju uvek navode obrazovanje kao ključno prilikom donošenja odluke o ostanku u Srbiji. Zato mladima treba da ponudimo da ostanu u svojim gradovima, svojoj zemlji, da očuvamo porodice u krajnjoj instanci. U sistemu imamo 47 dualnih profila, od naredne školske godine 52, tako da svi učenici koji se opredele za ovaj sistem obrazovanje, sigurno neće pogrešiti. Dajemo mogućnost mladima da budućnost grade u svojoj zemlji-kazala je pomoćnica Grujić.

Pomoćnica gradonačelnika Milica Golubović izrazila je zadovoljstvo zbog činjenice da se u Pirotu organizuje ovako važan sastanak.

-U Pirotu postoje stručne škole koje odlično rade godinama sa svojim učenicima. Sistem dualnog obrazovanja je inovativan, i pirotske škole ga uspešno realizuju. Cilj je da posle završene srednje škole naša deca imaju zapošljenje, imaju mogućnost da ostanu u svom rodnom gradu i svojoj rodnoj zemlji. Grad Pirot snažno podržava sistem dualnog obrazovanja od samog početka-kazala je pomoćnica Golubović.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker