Agrar

Pomoć Vlade Srbije proizvođačima mleka – 240 kg kukuruza po govedu

Vlada Srbije uslišila je zahteve poljoprivrednika, odnosno, proizvođača mleka da se obezbedi pomoć u kukuruzu zbog slabijih prinosa ove godine usled dugotrajne suše. Tim povodom objavljen je Javni poziv koji traje do 23. novembra. Kako nam je rekao, savetodavac za stočarstvo u Poljoprivrednoj službi Pirot, Zoran Nikolić procedura je jednostavna, poljoprivrednici sa takvom vrstom papirologije imaju iskustva i važno je da se ispoštuju rokovi. Pomoć za proizvođače mleka iznosi 240 kilograma kukuruza po grlu.

“Pravo na subvencije imaju proizvođači mleka sa registrovanog poljoprivrednog gazdinstva u aktivnom statusu, da imaju obeležena grla goveda, da nemaju u zakupu državno poljoprivredno zemljište i da su u protekloj 2021. godini ostvarivali premiju za mleko, odnosno da su mleko prodavali prerađivačima. Ukoliko se poljoprivrednik sam bavio preradom mleka na svom gazdinstvu isključen je iz ovog vida pomoći. Još jedan ograničavajući faktor je broj grla. Pravo na pomoć imaju svi proizvođači koji imaju od jedne do 50 krava na gazdinstvu. Oni koji imaju više od 50 grla neće dobiti pomoć” – izjavio je Nikolić.

Da bi se ostvarilo pravo na pomoć neophodno je podneti prijavu na formularu koji se može dobiti u Poljoprivrednoj, savetodavnoj i stručnoj službi Pirot. Pored popunjenog formulara treba priložiti potvrdu o aktivnom statusu gazdinstva, izvod za gazdinstvo i izvod za životinje. Ova dokumenta se dobijaju u Upravi za trezor i ne smeju biti staria od 15 dana. Neophodna je i potvrda o spisku grla na gazdinstvu koja se dobija u Veterinarskoj klinici. Celokupnu dokumentaciju treba poslati preporučeno na adresu Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Pirot.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker