Gradska hronika

Pomen kraj spomenika u Jevrejskoj ulici

Predstavnici Pirotskog okruga, Grada , Jevrejske opštine, boračkih organizacija,  RVS i SPS, danas su  položili cveće na spomenik  pirotskom Jevrejima, koje je 13.marta 1943 bugarska okupaciona vlast pohapsila  i poslala u logor smrti Treblinka, odakle se niko nije vratio.

 

U ovom pogromu pohapšeno je svih 178  Jevreja, njihova imovina opljačkana od strane bugarskih okupacionih vlasti, a oni vozom prebačeni do  luke Lom na Dunavu odatle na posednje putovanje u zloglasni logor smrti Treblinka.

 

Dragana Tončić, načelnica okruga rekla je, da su pirotski Jevreji  značajno doprineli razvoju grada, da su ovde  doneli novu kulturu stanovanja, odevanja, novitete u trgovini, zanatstvu u svim oblastima kojima su se bavili.  Zato su izuzetno zaslužni za razvoj grada koji ih nikad ne sme zaboraviti, a zlo koje su doživeli nikad ne sme da se ponovi.

 

Vidojko Panajotović, zamenik gradonačelnika konstatovao je da je poslednjih godina dosta onih koji prekrajaju istoriju, međutim prava istina se jedna. Zna se ko se borio protiv fašizma, a ko je bio saradnik ove naopake ideologije, koja više  nikad i ni u kom obliku ne sme da se ponovi.

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker