Lokalna samouprava

Pomen junacima na grčkom i srpskom vojničkom groblju na Metiljavici

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević sa  gradonačelnikom Pirota mr Vladanom Vasićem i načelnicom Okruga Draganom Tončić predvodiće ceremoniju polaganja venaca i odavanja počasti povodom Dana sećanja na stradale grčke i srpske vojnike u Prvom svetskom ratu. Ceremonija će biti održana 20. septembra 2017. godine u 11.30 časova u okviru kompleksa grčkog vojničkog groblja iz perioda Prvog svetskog rata u Pirotu i kod spomenika srpskim vojnicima stradalim u Prvom svetskom ratu.

Vence će pored ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja takođe položiti delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, gradonačelnici Pirota i Niša, predstavnici ambasade Republike Grčke, ambasador Kipra u Republici Srbiji, kao i udruženja i građani opredeljeni za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.*************

Jedino Grčko vojničko groblje iz Prvog svetskog rata nalazi se na brdu Metljavica kod Pirota. Na groblju je sahranjeno 358 grčkih vojnika i oficira koji su krajem 1918. i početkom 1919. godine stradali u jakoj zimi, a njihove kosti su bile razbacane po okolini Pirota. 1923. godine srpska snaha Katarina Levandis koja je bila udata za srpskog vojnika Piroćanca, sakupila je kosti i smestila u grobnice. Najveći broj stradalih Grka koji su tu sahranjeni bili su iz Patrasa. U neposrednoj blizini groblja nalazi se i spomenik posvećen 7.610 Piroćanaca koji su takođe stradali u Prvom svetskom ratu.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker