Lokalna samouprava

Pomen herojima na Metiljavici

Danas je ne Metiljavici održan pomen grčkim i srpskim herojima koji su pali za slobodu tokom Prvog svetskog rata, a čiji su posmrtni ostaci sahranjeni na mestu zvanom Metiljavica kod Pirota, na kome su kasnije izgrađeni i spomenici herojima dve bratske zemlje. Opelu su prisustvovali ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike Zoran Đorđević, načelnica Okruga Dragana Tončić, gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić, predsednik Gradske skupštine Milan Popović, pomoćnik gradonačelnika Bratislav Ćirić, šef kabineta gradonačelnika Aleksandar Ćirić, načelnik Policijske uprave Pirot Slaviša Virijević, kao i predstavnici brojnih boračkih organizacija, ambasada Grčke i Kipra i vojni atašei Poljske, Nemačke, Grčke, Italije i drugih zemalja. Organizatori manifestacije su Grad Pirot u saradnji sa ambasadom Grčke u Srbiji, a opelu su prisustvovali, osim predsednika ambasade Grčke i predstavnici Vojske Grčke, pukovnik Antonio Patelis, kao i sveštenici Grčke pravoslavne crkve.

 

Ministar Đorđević je kazao da su Srbi i Grci dva bratska naroda koja su kroz istoriju uvek bili zajedno, pomagali se međusobno.

-Jedna mudra misao kaže da je prijateljstvo jedna duša  a dva tela. Ja bih dodao da je u našem slučaju prijateljstvo jedna duša a dve države – Srbija i Grčka-kazao je ministar Đorđević.

Gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić kazao je da je ovaj kompleks grčki Zejtinlik u Srbiji.

-Kako su generacije iza nas, mi, tako će i generacije koje dolaze obeležavati ovaj dan. Ove godine na vrlo visokom nivou uz prisustvo ministra za rad, ambasadora Kipra, Grčke i mnogih drugih zemalja. Mi se trudimo da i grčko i srpsko vojničko groblje održavamo na visokom nivou i ja se nadam da će sledeće godine kada se bude obeležavalo 100 godina od završetka Prvog svetskog rata Pirot preuzeti još značajniju ulogu-kazao je gradonačelnik Vasić.

Grad Pirot je odlukom Skupštine grada zemljište na kome se nalazi Grčko vojničko groblje trajno ustupila državi Grčkoj, pa je ono i teritorija te zemlje.  Žena koja je najviše zaslužna što to Grčko vojničko groblje postoji je zapravo (Αικατερίνη Λεβαντή) Ekaterini Levadi – Stanković, koju su Piroćanci su je od milja prozvali Katina.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker