Lokalna samouprava

Pomen grčkim i srpskim herojima koji su dali svoje živote za slobodu (video, foto galerija)

Danas je na svečanosti na Metiljavici na grčkom i srpskom vojničkom groblju održan pomen grčkim i srpskim junacima koji su herojski dali svoje živote u Prvom svetskom ratu za slobodu. Svečanosti je prisustvovao ambasador Grčke u Srbiji Georgios Jakofotakis, predstavnici ambasade Kipra, visoki predstavnici Vojske Srbije, Vojske Grčke, predstavnik Ministarstva rada Zoran Antić i mnoge druge zvanice. Ovogodišnje obeležavanje je organizovano u skladu sa aktuelnom situacijom pa je bilo manje zvanica nego inače.

Ambasador Grčke u Srbiji, koji je od skora na dužnosti Georgios Djakofotakis kazao je da mu je velika čast što se danas nalazi u Pirotu, gradu koga sa grčkim narodom vežu neraskidive spone, s obzirom da se na teritoriji Grada Pirota nalazi velelepni spomenik i groblje grčkim vojnicima koji su zajedno sa srpskim herojima postradali boreći se za slobodu. Ambasador Djakofotakis se posebno zahvalio gradonačelniku Pirota mr Vladanu Vasiću i Gradu Pirotu.

Vasić: Večni most između Grčke i Srbije

Gradonačelnik Pirota zahvalio se ambasadama Grčke i Kipra i konstatovao da velelepni spomenik u Pirotu predstavlja “večni most” između Srbije i Grčke.

-Mi smo pre nekoliko godina zemljište na kome se nalazi grčko vojničko groblje poklonili Grčkoj da to bude njihova teritorija, da se osećaju već ovde kao domaćini, s obzirom da ovde večno počiva 358 grčkih vojnika. Ovakve svečanosti koristimo i da pričamo o drugim temama, o mogućoj saradnji između Patre, Sereza, o nekretninama koje naši građani imaju u Grčkoj, a do kojih vlasnici, naši građani, ne mogu da dođu, da obiđu, da plate račune. Grčka je svesna te situacije, smatraju da će se uskoro nešto promeniti. Inicijativa je pokrenuta i u oblasti turizma-kazao je Vasić.

Zoran Antić, državni sekretar u Ministarstvu rada kazao je da na teritoriji Srbije ima nekoliko značajnih spomenika koji govore o grčko-srpskom prijateljstvu koje traje vekovima, a spomenik u Pirotu jedno je od najznačajnijih spomen-obeležja.

-Ja sam zahvalan Gradu Pirotu, svim Piroćancima što vode računa o ovom kompleksu koji svedoči o velikoj žrtvi naroda ovog kraja za oslobođenje u Prvom svetskom ratu-kazao je Antić.

 

[Best_Wordpress_Gallery id=”61″ gal_title=”Pomen grčkim i srpskim herojima na Metiljavici”]

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker