Lokalna samouprava

Pomen grčkim i srpskim div-junacima sa Metiljavice

Danas je na Grčkom i Srpskom vojničkom groblju na Metiljavici kod Pirota održan pomen junacima is Srbije i Grčke koji su 1918. godine poginuli u borbama za oslobođenje Srbije, nedaleko od Pirota. Pomenu su prisustvovali najviši predstavnici ambasade Grčke u Srbiji – ambasador Elias Eliadis, komandant Kopnene vojske Srbije general Milosav Simović, gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić, predsednik Gradske skupštine Pirot Milan Popović, načelnica Pirotskog okruga Dragana Tončić, kao i predstavnici boračkih organizacija ali i savezničkih vojski iz Prvog svetskog rata. Organizator pomena je Ministarstvo rada Republike Srbije u čije ime se obratio državni sekretar Negovan Stanković. 

Vasić: Pirot svakog septembra centar vojnih dešavanja

Gradonačelnik Pirota kazao je da je reč o značajnoj ceremoniji i značajnoj godišnjici – 100 godina od oslobođenja Srbije. 

-I pored ovog događaja mi ćemo kao lokalna samouprava organizovati niz događaja, imali smo već nekoliko naučno-popularnih predavanja, imaćemo u oktobru naučni skup, a sa druge strane, zadovoljstvo nam je da svake godine imamo tu konekciju sa Grčkom. Mi uvek koristimo ovaj događaj za razgovor i o drugim pitanjima-kazao je gradonačelnik Vasić i dodao da je svakog septembra Pirot vojni centar zemlje kada je reč o obeležavanju godišnjica poput ove.

Ambasador Eliadis: Još jedan dokaz istorijske prijateljske veze Srbije i Grčke

Ambasador Grčke u Srbiji Elias Eliadis kazao je da današnji komemorativni skup potvrđuje još jednom istorijske prijateljske veze grčkog i srpskog naroda.

-Ideali slobode i nacionalne nezavisnosti za koje su se žrtvovali pali borci treba da inspirišu težnje naših naroda za mirom, solidarnošću, razvojnim blagostanjem. Istorija treba da bude izvor pouka kako bi se izbegle greške iz prošlosti-kazao je ambasador Eliadis. On se zahvalio državnom sekretaru u Ministarstvu za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku Negovanu Stankoviću, komandantu Kopnene vojske generalu Milosavu Simoviću, načelnici Pirotskog okruga Dragani Tončić, gradonačelniku Pirota mr Vladanu Vasiću, predstavnicima sveštenstva, kao i porodici Surlandžis i kompanijama Aktor i Terna, koje brinu o očuvanju kompleksa Grčkog vojničkog groblja u Pirotu.

Državni sekretar Negovan Stanković: Veliko prijateljstvo dva naroda pokazalo se kada je bilo najteže

Državni sekretar Ministarstva rada Negovan Stanković kazao je da se prijateljstvo dva naroda pokazalo onda kada je bilo najteže.

-Grčki narod je na ostrvu Krf prihtatio srpski narod i vojsku, vojska se oporavila, stanovništvo i krenuli i oslobodili Srbiju u Prvom svetskom ratu. Ovo je jedino groblje grčkih vojnika u Srbiji, ali zato u Grčkoj ima jako puno srpskih ratnih memorijala, počev od Krva, Vida pa do severa Grčke-kazao je sekretar Stanković.

tekst, foto, video Aleksandar Ćirić

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker