Lokalna samouprava

Poljoprivredna služba u Pirotu u visokom procentu realizovala planirane aktivnosti

Epidemiološka situacija učinila je i ovu poslovnu godinu vrlo specifičnom, tako da se radilo u dosta otežanim uslovima.  Poljoprivredna, savetodavna i stručna služba u Pirotu imala je vrlo obiman posao koji je trebalo uraditi za potrebe Ministarstva poljoprivrede. Direktor Poljoprivredne službe, Goran Popović, kaže da je realizacija planiranih aktivnosti na nivou od 92 procenta i da je zadovoljan postignutim rezultatima.

Direktor Popović kaže da bi Poljoprivredna služba uspela da sve aktivnosti  u potpunsti ostvari, međutim tri savetodavca su obolela od korone, a jedan od njih je bio skoro dva meseca u bolnici. Niko drugi umesto njega, prema pravilu rada Službe, nije mogao da obavlja njemu poveren posao.

“Što se tiče radionica, tribina, edukacija, Zimske škole za poljoprivrednike, poseta gazdinstvima, uzimanja uzoraka zemlje mi smo sve to završili i u toku je podela poslednje ispitivanih uzoraka zemljišta, oko 700 preporuka koje će se do Nove godine podeliti našim poljoprivrednim proizvođačima. Ja sam ovakvim obimom realizacije zadovoljan, s obzirom na uslove, jer svi smo počeli da živimo sa koronom uz preduzimanje protivepidemijskih mera, tako da zadovoljan sam, ali je moglo da bude i malo bolje”- kaže Popović.

Sektor za ruralni razvoj obećeo je, kao donaciju, Poljoprivrednoj službi plastenik za povrtarsku proizvodnju. Očekuje se da će tokom naredne godine ovaj posao biti realizovan. U ovom trenutku reorganizacija Ogledne farme nije moguća, jer je to skupa investicija i zahteva poseban sistem rada.

“Ukoliko resorno ministarstvo želi da to treba da bude Ogledna farma sa nekih stotinu ovaca koje bi služile reprezentativno za prikazivanje i održavanje radionica, ne samo nas iz Pirota, već i drugih naših kolega iz Srbije, onda ima nade da u nekom doglednom periodu dođe do stavljanja u funkciju naše Farme. Što se tiče laboratorije, tu smo malo zastali, jer su ulaganja poprilično velika. Da bismo dobili akreditaciju treba uložiti oko 2,5 miliona dinara. Ove godine je još nekoliko službi u Srbiji dobilo akreditaciju, tako da se broj laboratorija koje rade analizu zemljišta povećao i videćemo šta nam se više isplati, da li da investiramo, ili koristimo usluge drugih laboratorija”- ocenjuje Popović.

Za adaptaciju poslovnog prostora urađen je elaborat, a za rešavanje ovog pitanja potrebna je pomoć države.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker