Gradska hronika

Poljoprivredna savetodavna i stručna služba: Projekat melioracije pašnjaka i livada na Staroj planini

Poljoprivredna savetodavna i stručna služba u saradnji sa Institutom za krmno bilje iz Kruševca ove godine je radila na projektu melioracija pašnjaka i livada na Staroj planini. Projekat finansira Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Uprava za poljoprivredno zemljište a realizuje ga Institut za krmno bilje u saradnji sa Poljoprivrednim savetodavnim i stručnim službama iz Pirota i Knjaževca.

Sa teritorije pirotskog okuga ove godine je Ministarstvo odobrilo sredstva za 33 poljoprivredna proizvođača, tačnije 19 iz opštine Pirot i 14 iz opštine Dimitrovgrad. Projekat se odnosi na proučavanje zemljišta i biomase sa ciljem očuvanja i efikasnijeg korišćenja, odnosno poboljšanja kvaliteta stočne hrane i unapređenja poljoprivredne proizvodnje tj. melioracija travnjaka, livada i pašnjaka na Staroj planini.

Danas je u okviru aktivnosti po projektu proizvodjačima podeljen repromaterijal. Dr Zoran Lugić, direktor Instituta za krmno bilje Kruševac ističe da u zavisnosti od parcela, dodeljuju odgovarajuće seme, fosforna mineralna đubriva i sredstva za smanjenje kiselosti zemljišta, odnosno kreč.

Mimica Kostić Đorđević, koordinator Poljoprivredne službe u Pirotu kaže da je projekat u saradnji sa Institutom u Kruševcu realizovan i pre dve godine sa manjim brojem proizvođača, a planira se i nastavak ovog projekta.

-Cilj projekta je da se poljoprivrednicima pruži stručnost i znanje kao i podrška za sve vidove poljoprivredne proizvodnje a prvenstveno stočarstva na Staroj planini-kazala je Pirotskim vestima Mimica Kostić Đorđević, koordinator PS u Pirotu. 

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker