Obrazovanje

Polaganje završnog ispita za učenike osmog razreda počinje sutra

Za učenike osmog razreda sutra počinje trodnevno polaganje završnog ispita, mala matura, koja se sastoji od testova iz srpskog, matematike i kombinovanog testa što predstavlja osnov za završetak osnovnog obrazovanja i ujedno za upis u srednje škole. U Pirotu će ove godine malu maturu polagati 471 učenik. Osmi razred škole „Vuk Karadžić“ završava  128 učenika, „8. septembar“ 147 učenika, „Dušan Radović“ 80,  „Sveti Sava“ 111 osmaka    dok će u ŠOSO  „Mladost“ 5 učenika polagati završni ispit. Kao i prethodnih godina bodovanje je isto odnosno učenik može imati ukupno 60 bodova na osnovu uspeha u šestom, sedmom i osmom razredu i 40 na osnovu rezultata završnog ispita.

U pirotskim srednjim školama ove godine mesta ima za 580 učenika. Gimnazija ima 130 mesta u 5 obrazovnih profila, Ekonomska škola 120 mesta u 4 profila, Mlekarska škola ima 90  slobodnih mesta za upis učenika u 4 obrazovna profila a Srednja stručna škola upisaće 60 učenika u 3 profila. Najviše slobodnih mesta, kao i prethodnih godina, ima Tehnička škola, 180 u šest obrazovnih profila. I ove godine biće mesta za učenike koji žele da pohađaju nastavu po sistemu dualnog obrazovanja.

Malu maturu osmaci će polagati tri dana – 27, 28. i 29. juna. U skladu sa odlukom Republičke upisne komisije završni ispit će biti organizovan u 522 škole u Sbiji.

Prigovori na rezultate završnog ispita moći će da se podnesu 1. i 2. jula na portalu Moja srednja škola. I ove godine lista želja moći će da se podnese putem tog portala, uz mogućnost za neograničen broj izmena i dopuna do 6. jula.

Na portalu će 13. jula biti lista raspoređenih učenika po obrazovnim profilima i smerovima u srednjim školama. I upis u srednje škole moći će da se obavi potpuno elektronskim putem korišćenjem navedenog portala.

Kako je ranije saopštilo Ministarstvo prosvete,  zbog nedavnih mnogobrojnih dojava o bombama, sa MUP-om je detaljno razrađen plan bezbednosti, kako bi završni ispit protekao u najboljem redu i učenici bili bezbedni.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker