Gradska hronika

Polaganje venaca – 79. godišnjica oslobođenja Pirota u Drugom svetskom ratu

U organizaciji Gradskog odbora SUBNOR-a Pirot, polaganjem venaca na Partizanskom  groblju  obeležena je  79 . godišnjica od oslobođenja Pirota u Drugom svetskom ratu od bugarske fašističke okupacije. Ispred lokalne samouprave vence su položili Milena Dimitrijević, predsednica Skupštine grada i Vidojko Panajotović, pomoćnik gradonačelnika Pirota. Svečanosti su prisutvovali predstavnici  gradskih odbora SUBNOR-a Zaječar, Leskovac i Niš kao i iz opštinskih odbora Babušnice,  Dimitrovgrada, Bele Palanke,  Negotina, Surdulice, Knjaževca i Boljevca.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici vojske , policije, boračkih udruženja i građana kako bi odali počast stradalima u NOR-u i pdsetili na stradanje  naroda ovog kraja.

U Narodnooslobodilačkom ratu učestvovalo je oko 16.000 boraca iz pirotskog kraja a poginulo je oko 2.000  dok je ranjeno više od 4.000 boraca. Iz pirotskog kraja su tri narodna heroja, Milivoje Manić Albanta, Blagoje Kostić Crni Marko i Siniša Nikolajević.

Peco Todorovski, predsednik GO SUBNOR-a Pirot, podsetio je da su 18. aprila 1941. godine u Pirot došle bugarske fašističke snage. „Prva jedinica partizanske čete formirana je 15. januara 1942. godine i baš na ovom mestu streljano je desetoro njih. Mi negujemo slobodarsku tradiciju, naš naziv je Savez udruženja boraca narodno oslobodilačkih ratova, nije samo Drugi svetski rat već i sećanje na Balkanske ratove, Prvi svetski rat  kao i na poslednje ratove devedesetih i NATO agresiju 1999. godine“ – rekao je Todorovski.

Pukovnik Anđelko Milićević, predsednik niškog SUBNOR-a, preneo je  pozdrave predsednika Sveza udruženja boraca narodnooslobodilačkih ratova Srbije generala Vidosava Kovačevća. On je istakao da je Grad Pirot i SUBNOR  Pirota  primer dobre saradnje i zahvalio se lokalnoj samoupravi što pomažete  čestitu, patriotsku,  antifašističku organizaciju koja je ove godine proslavila i obeležila  75 godina postojanja. „ Da nema podrške  lokalnih  samouprava u Srbiji ne znam kako bi SUBNOR Srbije mogao da živi, ostaje i opstaje.“ –rekao je, pukovnik  Milićević.

On je poručio mlađim generacijama da  ne zaborave prošlost uz želju da  nikada više ne bude rata u Srbiji i okruženju „ Da ne bude rata, da ne dižemo spomenike, nego obdaništa, škole i fakultete, da se radujemo da nam se omladina udaje i ženi, da stvaraju porodice i da ostaju u Srbiji“ – poručio je predsednik niškog SUBNOR-a.

Foto: Ilija Lika Pejčić

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker