Pola veka proizvode “boemsku potkovicu” – pirotsku peglanu kobasicu – kraljicu delikatesa
Dalibor Tošić, poznati pirotski ugostitelj, nastavio je porodičnu tradiciju proizvodnje pirotske peglane kobasice koja u njegovoj porodici traje više od pola veka. Dalibor je ovu tradiciju nasledio od oca, koji je profesionalni mesar, ali je proizvodnju peglane uzdigao na viši nivo. Zahvaljujući modernoj opremi i hladnjači uspeo je da proizvodnju pirotske peglane kobasice, umesto na par zimskih meseci, produži na praktično celu godinu.
Kako je kazao Pirotskim vestima, Dalibor se proizvodnjom pirotske peglane kobasice bavi zadnjih desetak godina.
-Prepoznali smo priliku da je pirotska peglana kobasica veliki potencijal i krenuli u proizvodnju. Pre svega dobar odabir mesa, puno rada, stalno ulaganje u opremu i investicije zaslužni su što smo uspeli da pirotsku peglanu kobasicu proizvodimo 365 dana u godini. Stoka je poželjno da bude sa ispaše, radimo tri kombinacije mesa, kozjeg, ovčijeg i junećeg. Meso čistimo od loja i svih neželjenih primesa, dodaju se prirodni začini i za dvadeset do trideset dana dobijamo gotov proizvod – peglanu kobasicu koja je sigurno jedna od najkvalitetnijih u Srbiji-kaže Tošić.